Польща не підтримуватиме мирну угоду зі здачею української території – ЗМІ

Читать на русском
Зараз здача росії Донбасу і Криму взагалі не розглядається, як і інші російські вимоги, які висувалися кремлем на початку війни.
Якуб КумочФото PAP/R

Польща не буде гарантом безпеки України, якщо мирний договір з росією передбачатиме здачу українських територій. Варшава публічно готова підтримувати цю позицію.

Про це заявив зовнішньополітичний радник президента Дуди та один з керівників президентської канцелярії Польщі Якуб Кумоч в інтерв'ю Gazeta.pl.

За його словами, Польща готова бути гарантом безпеки України в рамках домовленості з росією про мир, в тому випадку, якщо переговори приведуть до успіху. Однак при цьому у Варшаві вважають, що створення пулу гарантів безпеки - це не єдиний варіант вирішення конфлікту. Польща знайома з умовами секретного документа про гарантії українського авторства, і у неї є свої умови на цей рахунок.

Мирної угоди на умовах путіна не буде – МЗС НімеччиниМирна угода між Україною та росією на умовах президента володимира путіна буде лише запрошенням до нової війни.

«Польща не ухилятиметься від своєї відповідальності. Зараз ми обговорюємо проєкт угоди між Україною та державами-гарантами. Однак це тільки початок шляху. Це один з можливих шляхів припинення конфлікту... Якщо буде досягнуто мирної угоди, нас цікавить тільки така, яка гарантує територіальну цілісність України та її незалежність. І тільки такий документ, на який згодні українці» - сказав Кумоч.

За його словами, на переговорах зараз здача росії Донбасу і Криму взагалі не розглядається, як і інші російські вимоги, які висувалися кремлем на початку війни.

«Росіяни хотіли б, щоб гарантії були повторенням Будапешта, а Україна додатково визнала б втрату Криму і Донбасу. Але це смішно. Спочатку вони також вимагали роззброєння України, але вимагати роззброєння держави, армія якої розгромила значну частину російських військ у сухопутній війні, є нахабством» - сказав Кумоч, зазначивши, що Польща також, всупереч вимогам росії, підтримує ідею вступу України до НАТО.

Нагадаємо, раніше в ОПУ розповіли, що договір про гарантії безпеки для України зараз допрацьовують юридичні підгрупи, які беруть участь у переговорах з росією.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський раніше заявив, що за підсумками переговорів України та рф можуть бути підписані два документи: по гарантіях безпеки для України та угода безпосередньо між Києвом і москвою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: