В ОПУ розповіли, на якому етапі договір про гарантії безпеки для України

Читать на русском
Договір про гарантії безпеки для України наразі доопрацьовують юридичні підгрупи, але паралельно відстежується ситуація на фронті.
Фото: rbc.ua

Договір про гарантії безпеки для України наразі доопрацьовують юридичні підгрупи, які беруть участь у переговорах із росією.

Про це заявив радник глави офісу президента Михайло Подоляк в інтерв'ю «НВ», опублікованому 20 квітня.

Німеччина веде конфіденційні переговори щодо гарантій для України – ШольцНімеччина веде конфіденційні переговори з Києвом щодо можливих гарантій безпеки, які вона могла б запропонувати Україні для забезпечення її безпеки після вторгнення Росії.

За його словами, Україна мала вдале формульне рішення, як вийти з війни та отримати гарантії безпеки. І більш-менш зрозуміла формула зафіксована у стамбульському комюніке.

Проте, зазначив Подоляк, переговорний фон змінився після того, як стало відомо про військові злочини російської армії у Бучі та інших містах Київської області. А пізніше стався ракетний удар по вокзалу у Краматорську та продовжується знищення Маріуполя.

«Але робочі юридичні підгрупи доопрацьовують договір про гарантії безпеки для України щодо його відповідності міжнародному праву. Ідуть політичні консультації на рівні політичних радників країн потенційних гарантів. Все йде, але паралельно з очікуванням на те, що відбуватиметься на полях зіткнення», - уточнив Подоляк.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський раніше заявив, що за підсумками переговорів України та росії можуть бути підписані два документи: щодо гарантій безпеки для України та угода безпосередньо між Києвом та Москвою.

Глава української делегації на переговорах Давид Арахамія повідомляв, що росія не матиме права вето на реалізацію гарантій безпеки Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: