Ленд-ліз і програми підтримки України доводять, що свобода вміє захищатися – Зеленський

Читать на русском
США надали Україні програму ленд-лізу. Ця програма допомогла перемогти нацистів 80 років тому, вона допоможе перемогти та сучасних нацистів, ідейних спадкоємців Гітлера
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський випустив нове звернення за підсумками 29 квітня, 65-го дня війни проти російських окупантів. У ньому він приділив головну увагу тому, що Україна отримала від США програму ленд-лізу. Ця програма та інші, їй подібні, дозволять переламати ситуацію у війні на користь України.

Основне зі звернення президента:

  • На Харківщині дуже складна ситуація, але ЗСУ має тактичні успіхи.
  • Російські окупанти намагаються перетворити Донбас на випалену землю. Постійні жорстокі бомбардування, постійні російські удари по інфраструктурі та житлових районах показують, що мета Росії - винищити в регіоні все живе. Оборона Лисичанська, Сєвєродонецька, Попасної, Краматорська, Слов'янська, Мар'їнки та всіх інших міст і громад Донбасу - це боротьба за життя в прямому сенсі.
  • Якщо росіяни зможуть, вони зроблять з Донбасом те, що зробили з Маріуполем - тепер це російський концтабір посеред руїн. Повадки росіян у контрольованій ними частині Маріуполя нічим не відрізняються від того, що робили гітлерівці. Просто російські окупанти виявилися ще цинічнішими, ніж їхні нацистські колеги 80 років тому.
  • США надали Україні програму ленд-лізу. Ця програма допомогла перемогти нацистів 80 років тому, вона допоможе перемогти та сучасних нацистів, ідейних спадкоємців Гітлера.
  • Ленд-ліз та інші програми підтримки України - це конкретний доказ того, що свобода і зараз вміє захищатися від тиранії.
  • Питання з дефіцитом на ринку палива буде ліквідовано протягом тижня або двох тижнів. Миттєвих рішень немає - через війну і бандитські дії російських окупантів. Планується, що через два тижні буде забезпечена така система поставок палива в Україну, яка зможе не допускати дефіциту.
  • Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс повернулася до Києва. Вона стала 27-м послом країн світу, які повернулися до столиці з початку війни.
  • В окупованій Херсонській області колаборанти та окупанти намагаються перевести регіон в рублеву зону - змушувати людей використовувати нічого не значущі та нічого не варті фантики, які в росії з якоїсь причини все ще вважають грошима. Це принесе росії нові санкції та нові страждання.
  • У Києві триває ліквідація наслідків ракетного удару 28 квітня по житлових будинках. Відомо, що загинула журналістка Радіо Свобода Віра Гирич. Окупанти обстріляли будинки в момент, коли в Києві перебував з візитом генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. Сумно, що таке демонстративне і відверте Приниження ООН поки залишається без відповіді.
  • У Білому залі Героїв України в Маріїнському палаці 29 квітня пройшло вручення нагород захисникам і членам сімей загиблих воїнів. Ордена «Золота Зірка» отримали Герої України: підполковник Сергій Бурковський, капітан Віталій Гураль, старший лейтенант Дмитро Дозірчий, підполковник Олександр Зугравій, полковник Дмитро Кащенко, майор Олександр Кукурба, капітан Олег Пасічник, підполковник В'ячеслав Циганков, полковник медичної служби Олександр Слєсаренко, підполковник Леонід Хода, полковник Денис Чаюк і генерал-лейтенант Сергій Наївши. Посмертно отримали такі ж нагороди рідні сержанта Володимира Балюка, майстер-сержанта Олександра Цюпака, майора Павла Сбітова.

Нагадаємо, Палата представників Конгресу США 28 квітня проголосувала за законопроєкт про ленд-лізу для України. Це допоможе значно прискорити поставки озброєння в Україну для подальшого захисту від російської агресії.

Адміністрація президента США Джо Байдена направила до Конгресу запит на додаткове фінансування для України у розмірі 33 мільярдів доларів, щоб протистояти російському вторгненню.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: