Зеленський заявив, що деякі партнери пропонували передати Запорізьку АЕС під керівництво рф

Читать на русском
Український президент розповів про спроби росії взяти АЕС під свій технічний контроль. Фахівці Росатому навіть намагаються повернутися до рф.
Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський поділився думками щодо захоплення російськими окупантами Запорізької атомної електростанції та специфічних пропозицій окремих партнерів про її передачу під контроль країни-агресора.

Про це йдеться в інтерв'ю українського лідера у п'ятницю, 29 квітня.

Зеленський підтвердив, що станція зазнала обстрілів ворожими військами під час захоплення. Зокрема, влучили і в енергоблоки.

«Там було більше 100 одиниць техніки. Вони оточили, вбили декількох людей, стріляли по ядерних блоках. Спочатку МАГАТЕ сказало, що ніяких влучань не було. Це не є правда. Ми знайшли. Вони влучили по ядерному блоку, але є там достатньо потужний захист. Це велика загроза досі», – зазначив президент.

І Зеленський, і путін планують взяти участь у саміті G20Зеленський і путін погодилися брати участь у листопадовому саміті Великої двадцятки. Поки що незрозуміло, як це буде, і чи будуть вони особисто на Балі.

Український президент розповів про спроби росії взяти АЕС під свій технічний контроль. Проте, навіть працівники «Росатому» не в захваті від такої ідеї.

«На сьогодні станція частково окупована російськими військовими, технічні спеціалісти там наші. Технічних спеціалістів також вони привезли з «Росатому». І, скажу вам відверто, «Росатом» це приховує, але ми знаємо, що російські спеціалісти хочуть поїхати звідти, тому що вони не знаються в деяких речах», – пояснив Зеленський.

Згідно з його словами, фахівці «Росатому» навіть намагаються повернутися до рф. Натомість окремі міжнародні партнери пропонували передати станцію під російське управління.

«Ми відмовилися, бо якщо там наші спеціалісти – ми несемо відповідальність. На сьогодні технічно ми ситуацію контролюємо, але там ходять бойовики», – підсумував Зеленський.

Нагадаємо, що напередодні Зеленський прокоментував фейк про намір Польщі захопити частину України.

Раніше ми повідомляли, що на захоплену Запорізьку АЕС прибула ще одна бригада з «Росатома».

При цьому, біля Запорізької АЕС залишаються 50 важких машин окупантів.

Також нагадаємо, що СБУ затримала окупантів, які намагалися захопити Південноукраїнську АЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: