Світові військові витрати вперше перевищили 2 трлн доларів – SIPRI

Читать на русском
Світові військові витрати, стверджують аналітики SIPRI, й надалі зростатимуть у відповідь на вторгнення росії в Україну.

Світові військові витрати вперше перевищили 2 трлн доларів і, ймовірно, зростатимуть далі, оскільки європейські країни нарощують свої збройні сили у відповідь на вторгнення росії в Україну.

Про це йдеться у звіті Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), повідомляє Bloomberg.

30 років Незалежності: як змінювалися видатки на оборонуЯк за роки незалежності України змінилися видатки на безпеку та оборону, дивіться на інфографіці Слово і діло.

У 2021 році країни витратили загалом 2 трлн 113 млрд доларів на свої збройні сили – це на 0,7% більше у реальному вираженні порівняно з попереднім роком.

За даними SIPRI, після короткого періоду зниження військових витрат у період з 2011 до 2014 року витрати збільшувалися протягом 7 років поспіль. Після повномасштабного вторгнення в Україну кілька європейських урядів зобов'язалися переглянути витрати, щоби підвищити боєздатність своїх збройних сил.

Найбільше на свої збройні сили витрачають США – 801 млрд доларів за 2021 рік. За останнє десятиліття військові витрати США становили 39% світових витрат.

Росія замикає п'ятірку світових лідерів із витрат на оборону – у 2021 році вона витратила на ВС 65,9 млрд доларів. Це на 2,9% більше, ніж рік тому. Аналітики SIPRI наголосили, що збільшення військових витрат у 2021 році відбувалося на тлі нарощування російських військ уздовж кордону з Україною.

Військові витрати України, за даними SIPRI, у 2021 році скоротилися на 8,5% і склали 5,9 млрд доларів (3,2% від ВВП).

Нагадаємо, за даними SIPRI, у період з 2017 до 2021 року обсяги закупівель озброєнь державами Європи, Східної Азії та Океанією зросли на 19%, 20% та 59% відповідно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: