Російська агресія: обсяг поставок зброї до Європи перебуває на піку – SIPRI

Читать на русском
Країни Європи на тлі погіршення відносин із Росією значно збільшили імпорт озброєння. Найбільші обсяги закупівель озброєнь у Європі були у Великої Британії, Норвегії та Нідерландів.
Flickr

У період з 2017 до 2021 року обсяги закупівель озброєнь державами Європи, Східної Азії та Океанією зросли на 19%, 20% та 59% відповідно. І це на тлі уповільнення світової торгівлі зброєю.

Це випливає з нової доповіді про глобальні постачання зброї, оприлюдненої Стокгольмським міжнародним інститутом дослідження проблем миру (SIPRI).

За даними SIPRI, зросли обсяги експорту озброєнь у таких країнах, як США та Франція.

Скільки зброї і кому продавала Україна під час війни та до її початкуУкраїна продає зброю і військову техніку до США, Канади, Британії, Судану, Чаду, Ефіопії, Нігерії, Таїланду.

У Європі, за оцінкою експертів SIPRI, відбулося найбільше зростання обсягів закупівель озброєнь у світі. У період з 2017 до 2021 року імпорт основних видів озброєнь у Європі був на 19% вищим, ніж у період з 2012 до 2016 року, і склав 13% від загального обсягу міжнародних продажів озброєнь.

Найбільші обсяги закупівель озброєнь у Європі були у Великої Британії, Норвегії та Нідерландів. Очікується, що й інші європейські країни протягом найближчих 10 років суттєво збільшать обсяги закупівель озброєнь.

«Серйозне погіршення відносин між більшістю європейських держав та Росією стало важливим фактором зростання європейського імпорту озброєнь, особливо для держав, які не можуть задовольнити всі свої потреби за рахунок національної збройової промисловості», – пояснив експерт SIPRI Пітер Веземан.

Сполучені Штати залишилися найбільшим у світі експортером зброї, збільшивши частку ринку з 32% до 39%.

Нагадаємо, США працюють із європейськими союзниками над прискоренням доставки до зони бойових дій в Україні більш досконалих систем протиповітряної оборони та інших озброєнь.

У Росії заявили, що знищуватимуть конвої із західною зброєю для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: