Наступні чотири тижні визначать остаточний результат війни росії з Україною – NYT

Читать на русском
У США вважають, що наступні чотири тижні визначать результат війни росії з Україною. Тим не менш, офіційні особи, як і раніше, очікують, що війна буде довгою та виснажливою.

Наступні чотири тижні визначать остаточний кінець війни росії в Україні з довгостроковими наслідками, які вплинуть на карту Європи на десятиліття вперед.

Про це пише The New York Times з посиланням на високопосадовців адміністрації Байдена.

Офіційні особи, як і раніше, очікують, що війна буде довгою і виснажливою. Вони кажуть, що дуже важливо терміново доставити Україні якнайбільше нових озброєнь, щоб відбити новий наступ росії.

За словами чиновників, якщо росія зможе прорватися на сході, то путін матиме більше можливостей вдома представити свою «спеціальну операцію» як обмежений успіх і заявити, що він забезпечив захист проросійській меншості України. Тоді він би зміг використати Донбас як важіль тиску в будь-яких переговорах.

На Заході вважають, що у короткостроковій перспективі війна в Україні не закінчиться – CNNНа Заході все більше вважають, що війна в Україні не закінчиться у короткостроковій перспективі. У США гадають, що війна може тривати до кінця року.

Але якщо українські військові зможуть зупинити наступ росії на Донбасі, кажуть чиновники, перед путіним стане вибір: направити більше бойової сили на війну, яка може затягнутися на роки, або всерйоз почати мирні переговори.

За словами офіційних осіб, перший варіант може означати повну мобілізацію в росії і є політично ризикованим для російського президента.

Високопосадовець Пентагону назвав наступний місяць вирішальним поворотним моментом як для росії, так і для України. Ця фаза війни певною мірою зручніша для росії, оскільки війська переміщаються по більш відкритої місцевості, а не ув'язають у містах.

Але у Пентагоні вважають, що за правильного озброєння та збереження високого морального духу та мотивації українські сили можуть не лише зупинити просування росії, а й відкинути її.

«Росіяни перебувають у ослабленому стані, але вони можу оговтатися, якщо буде достатньо часу та нових призовників. Тому дуже важливо вдарити по них зараз усім, що ми можемо дати українцям», – заявила високопосадовець Пентагону при адміністрації Обами Евелін Н. Фаркас. Нинішні та колишні воєначальники США, які мають досвід роботи в Україні та Європі, погодилися з нею.

Якщо ж путіну вдасться захопити схід і встановити сухопутний коридор до Криму, у Москви буде сильніша позиція в будь-якому врегулюванні шляхом переговорів.

«Ще через місяць я чекаю виснаження з обох боків без воєнного результату у будь-якому разі. Безвихідна ситуація означає, що путін перемагає, а якщо путін «перемагає», на нас чекає важкий шлях», – вважає генерал-майор Майкл С. Репасс

Щоб спробувати запобігти такому результату, українська армія, за словами американських командирів, має прагнути завадити нарощуванню військової могутності росії навколо міста Ізюм та інших важливих плацдармів.

За словами військових аналітиків, навіть незважаючи на те, що росія звужує свої цілі та концентрує свою армію на півдні та сході України, результат війни залишається незрозумілим. Адже основні недоліки російських сил могли і не зникнути

«У них не так багато можливостей для створення нових сил, якщо нинішні підрозділи зіштовхнуться із надто великим виснаженням. Як тільки цей наступ почнеться серйозно, росія зазнає ще більших втрат. У певний момент виснаження буде дуже велике і обмежить здатність російських військових ефективно проводити наступальні операції», – вважає військовий фахівець із Дослідницького інституту зовнішньої політики у Філадельфії та колишній офіцер морської піхоти США Роб Лі.

Високопосадовець Пентагону попередив, що для путіна вся Україна, а не тільки Донбас, завжди була головною здобиччю. Щоправда, навряд чи цієї мети він досягне.

Нагадаємо, у Пентагоні вважають, що Україна «абсолютно» може виграти війну з росією, навіть незважаючи на ризик затяжного конфлікту.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: