Туреччина готова стати гарантом безпеки України, але на своїх умовах – МЗС країни

Читать на русском
Після першого раунду переговорів від Києва надійшла пропозиція використовувати в якості гарантії 5-ту статтю Північноатлантичного пакту.
фото: hvylya.net

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що його країна готова стати гарантом безпеки України. Але в той самий час керівник зовнішньополітичного відомства зазначив, що 5-ту статтю НАТО в якості гарантії його країна не прийме. При цьому, він повідомив, що президент Ердоган проведе розмови із Зеленським і Путіним в «найближчі дні».

Про це повідомляють видання Hurriyet та Sabah, з посиланням на голову турецького МЗС.

Згідно зі словами Чавушоглу, спочатку Україна запропонувала низці країн, серед яких Туреччина, США, Великобританія, Канада, стати гарантами безпеки України. Вже після першого раунду переговорів від Києва надійшла пропозиція використовувати в якості гарантії 5-ту статтю Північноатлантичного пакту.

«США, Великобританія і Канада цей пункт відкинули. Звичайно, і Туреччина його не приймає. Про те, щоб відправити у разі конфлікту в Україні в країну турецьких солдатів не може бути й мови. Ми намагаємося зрозуміти, який варіант гарантій може бути ефективною альтернативою», - зазначив глава МЗС Туреччини.

Туреччина сподівається на нові переговори України та росіїМіністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу висловив надію на новий раунд переговорів між Україною Росії - за його словами, зустріч може пройти на рівні голів МЗС.

Варто зазначити, що 5-та стаття Статуту НАТО про колективну оборону свідчить, що напад на одного з членів Альянсу буде розглядатися як напад на всіх членів НАТО. Вперше за свою історію НАТО застосувала цей пункт після терористичних актів, скоєних 11 вересня 2001 року в США.

Водночас, Чавушоглу заявив, що турецький президент Реджеп Таїп Ердоган найближчими днями проведе телефону розмову зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським і президентом країни-агресора володимиром путіним. Керівник МЗС запевнив, що телефонні переговори вже заплановані.

«Наш президент знаходиться в контакті з Зеленським і путіним. Він розраховує провести переговори з ними найближчими днями», - сказав Чавушоглу.

Відповідаючи на питання, чи приїдуть Зеленський і путін до Туреччини голова МЗС сказав, що зустріч відбудеться, якщо будуть виконані умови. За його словами, найскладнішими питаннями для обох сторін залишаються статус Криму і Донбасу.

«Зустріч двох лідерів ще не вирішена, і питання в тому, коли вони прийдуть. Зараз це може зайняти дуже багато часу», - уточнив він.

Нагадаємо, що Туреччина згодна вивезти поранених та загиблих у Маріуполі, але лише з порту у Бердянську. До самого Маріуполя підібратися неможливо.

Раніше Ердоган заявив про готовність до зустрічі та переговорів з Зеленським та путіним.

Нещодавно Зеленський обговорив з Ердоганом активізацію діалогу щодо припинення агресії рф.

Також нагадаємо, що 29 березня у Стамбулі пройшли переговори між Україною та росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: