Переговори в Туреччині: українська делегація розповіла деталі своєї пропозиції щодо гарантій безпеки

Читать на русском
За підсумками переговорів у Туреччині Арахамія розповів, як Україна бачить можливу угоду про гарантії своєї безпеки.
Фото: Офіс президента України

У Туреччині завершились переговори української та російської делегації. Сторони не підписували жодних документів, але українська сторона запропонувала свій формат договору щодо гарантій безпеки для України.

Про це на брифінгу розповів глава делегації, нардеп від «Слуги народу» Давид Арахамія.

«Сьогодні був черговий раунд переговорів. Нашою першою перемогою вважаємо переміщення місця очних переговорів із Білорусі до Туреччини. Тому що Туреччина – наш друг і партнер. До речі, я говоритиму про гарантії безпеки для України – ми бачимо Туреччину як одного з основних гарантів», – сказав Давид Арахамія.

Україна хотіла б бачити Ізраїль серед гарантів своєї безпеки – ЄрмакУкраїна хотіла б, щоб Ізраїль став одним із гарантів нашої безпеки після закінчення війни з Росією.

«Коли розпочалася війна, система безпеки у світі дала тріщину, вона зараз не працює. Існують окремі домовленості на двосторонньому рівні. Ми сьогодні вийшли із пропозицією – нічого не підписуємо, доносимо наші пропозиції до російської сторони – про нову систему гарантій безпеки для України. Ми наполягаємо, щоб це був міжнародний договір, який підписуватимуть усі гаранти безпеки, який ратифікуватимуть, щоб не повторювати помилки з Будапештським меморандумом», – додав він.

За словами Арахамії, договір працюватиме за аналогією зі статтею 5 договору НАТО, тільки жорсткіше: країни-гаранти у разі агресії проти України мають протягом трьох днів провести консультації та надати будь-яку допомогу.

Серед країн-гарантів своєї безпеки Україна бачить Британію, Китай, США, Францію, Туреччину, Німеччину, Канаду, Польщу та Ізраїль. Україна пропонує зробити вільне приєднання до договору.

«У нас неврегульовані питання з ОРДЛО та Кримом, тому гарантії тимчасово не працюватимуть на ці території», – зазначив Арахамія.

За його словами, деякі країни вже заздалегідь погодилися бути гарантами.

Член делегації Олександр Чалий додав, що у разі підписання договору Україна не розміщуватиме на своїй території іноземні військові бази та контингент, не вступатиме до військово-політичних союзів; проведення військових навчань буде можливим лише за згодою гарантів. При цьому вступ України до Євросоюзу – це принципово, право України на це є незаперечним.

Михайло Подоляк заявив, що договір спочатку має бути схвалений українцями на референдумі. А питання Донбасу буде винесено до окремого пункту для обговорення президентами.

Нагадаємо, раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба розповів, як не повторити помилку Будапештського меморандуму щодо гарантій безпеки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: