Наслідки будуть колосальними: Марченко розповів, як війна вплине на економіку України

Читать на русском
Наслідки війни будуть колосальними для української економіки. Втрати можуть становити від третини до половини ВВП.
Слово і діло

Втрати української економіки через війну становитимуть від третини до половини ВВП. За іншою оцінкою, йдеться про 500 млрд доларів.

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю Forbes.

«Негативні наслідки війни будуть колосальними. На 10 областей, де йдуть бойові дії, припадає половина ВВП. Найважливіша ділянка – Харків, Київ та Маріуполь, які вносили дуже суттєвий внесок у ВВП. Багато логістичних ланцюжків повністю розірвані, багато підприємств знищено фізично, деякі – не можуть працювати в режимі війни, багато працівників просто поїхали. Міністерство економіки порахувало, що втрати становитимуть від третини до половини ВВП. За іншою оцінкою, йдеться про 500 млрд доларів. Точно можна буде порахувати лише після війни», – розповів Марченко.

Відкладене РРО, дешевий газ та мораторій на перевірки: як уряд вирішив підтримати бізнесУряд ухвалив низку рішень, спрямованих на підтримку бізнесу. Зокрема, обов'язкове впровадження РРО буде відстрочено.

Крім того, за словами міністра, при доходах, що різко знизилися, у бюджету зараз величезні витрати. Прибуток від митниці зараз становить 15% надходжень мирного часу. «Незважаючи на те, що Одеса не окупована, одеська митниця не функціонує. А вона приносила до 20% надходжень. Київська митниця теж зупинилася, функціонує лише західний напрямок. Традиційні вантажі не їдуть, до того ж Кабмін ухвалив рішення щодо гуманітарки та продовольства, що теж веде до зниження доходів бюджету», – розповів він.

«У перші дні Національний банк перерахував частину доходів, держбанки заплатили дивіденди, багато підприємств заплатили податки наперед. Все це дозволило відшкодовувати ПДВ, здійснювати соціальні виплати та обслуговувати борг», – додав Марченко.

Він також підтвердив, що можливість провести реструктуризацію боргів не розглядається – «якщо ти хочеш приймати нові позики, будь ласкавий, акуратно обслуговувати старі».

Найбільші виплати за держборгом очікуються у вересні – 900 млн доларів, у решту місяців – у межах 100–150 млн доларів.

Після війни, як сказав Марченко, основним завданням буде поновлення роботи бізнесу, інфраструктури, робочих місць. Також треба буде повернути додому мільйони вимушених переселенців.

Нагадаємо, Володимир Зеленський заявив, що на час війни в Україні та для повоєнного розвитку країні потрібна нова податкова модель.

Раніше стало відомо, що Кабмін розпочинає роботу над створенням чотирьох фондів, кошти з яких підуть на відновлення України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: