Війна з Росією: у МВФ оцінили спад економіки України

Читать на русском
За попереднім прогнозом МВФ, через війну ВВП України може впасти на 10 відсотків. За найпесимістичнішим прогнозом, падіння може бути на третину.

Очікується, що економіка України скоротиться на 10% у 2022 році внаслідок вторгнення Росії. Але якщо конфлікт затягнеться, то перспективи можуть різко погіршитися.

Про це йдеться у звіті Міжнародного валютного фонду.

Україна отримала 1,4 млрд доларів термінової допомоги МВФМВФ сьогодні перерахував Україні 1,4 млрд. доларів. Гроші виділені за програмою екстреної підтримки.

У початковій оцінці МВФ йдеться, що загибель людей, збитки критично важливій інфраструктурі, збої в торгівлі і відтік біженців призведуть до падіння валового внутрішнього продукту як мінімум на 10% у 2022 році. Цей прогноз ґрунтується на якнайшвидшому припиненні бойових дій.

Але з огляду на досвід інших країн, які постраждали від війни, в організації вважають, що перспективи можуть погіршитися, якщо конфлікт затягнеться. У такому разі падіння економіки може бути в діапазоні 25–35%.

«Однак інтенсивність конфлікту, що триває, призводить до повсюдного руйнування виробничого потенціалу України та швидкого погіршення перспектив. Зростання втрат основного капіталу і масова міграція призведуть до значно більш вираженого скорочення виробництва, колапсу торгових потоків, подальшого зниження здатності збирати податки та ще більшого погіршення фіскального та зовнішнього становища», – прогнозує МВФ.

Економічна оцінка була підготовлена ​​для ухвалення рішення радою директорів МВФ щодо екстреного кредиту на 1,4 мільярда доларів, який був схвалений Україні.

Борг України за розрахунками міжнародної фінансової організації залишиться прийнятним, якщо війна закінчиться швидко, оскільки станом на кінець минулого року валові резерви сягнули майже 31 мільярда доларів.

Водночас невизначеність залишається дуже великою, а здатність України погасити кредит МВФ може піддатися ризикам.

Нагадаємо, МВФ схвалив Україні кредит у розмірі 1,4 мільярда доларів. Крім того, сенат США ухвалив законопроект про виділення 1,5 трлн доларів на допомогу Україні, конгрес США минулого тижня схвалив виділення Україні гуманітарної допомоги та допомоги з метою безпеки у розмірі 13,6 млрд доларів, а Світовий банк повідомив про надзвичайне фінансування на суму понад 700 мільйонів доларів і заявив, що готує пакет підтримки на 3 мільярди.

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко розповів, як війна вплине на економіку України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: