У ЄБРР спрогнозували, на скільки скоротиться економіка України в цьому році

Читать на русском
В ЄБРР прогнозують, що українська економіка скоротиться на п'яту частину цього року. Прогноз може погіршитись у разі ескалації бойових дій.
Слово і діло

Економіка України скоротиться на п'яту частину цього року, а потім відновиться в 2023-му. Але це за сценарію, що угода про припинення вогню буде досягнута через кілька місяців.

Про це йдеться в «Огляді регіональної економіки», опублікованому Європейським банком реконструкції та розвитку, повідомляє Bloomberg.

Прогноз схильний до серйозних ризиків погіршення «у разі ескалації бойових дій або обмеження експорту газу чи інших товарів з росії», зазначає ЄБРР

«Наразі війна йде на територіях, які виробляють 60% ВВП України. Близько 30% підприємств зупинили виробництво, а споживання електроенергії оцінюється у 60% довоєнного рівня», – йдеться у звіті.

За прогнозом, якщо перемир'я буде досягнуто протягом кількох місяців, а відновлення країни може розпочатися 2023 року, то наступного року економіка зросте на 23%.

За прогнозами ЄБРР, економіка росії скоротиться на 10% цього року і стагнує у 2023 році.

Нагадаємо, як сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль, на сьогодні падіння економіки України через напад росії оцінюється у більш ніж 35%.

Раніше свій прогноз щодо спаду української економіки через війну дав Міжнародний валютний фонд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: