Серед російських військових зростає кількість «відмовників», їм загрожують чи шантажують – ГУР

Читать на русском
Російські військові масово відмовляються воювати в Україні. Їх намагаються переконати, погрожують розправами з родичами чи проблемами з виплатами після поранень.

У російській армії продовжується хвиля відмов від участі у війні проти України. «Відмовникам» загрожують або застосовують «специфічні» методи переконання.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

Так доведено, що серед контрактників у підрозділах 150-ї мотострілецької дивізії 8 армії південного військового округу росії кількість відмов досягла 60-70% від загальної кількості особового складу.

Росія набирає контрактників для війни в Україні на сайтах пошуку роботи – BBCРосія масово шукає контрактників для війни в Україні на звичайних сайтах для пошуку роботи. Там тисячі таких оголошень.

З тими, хто відмовився їхати воювати до України, «працюють» заступники командирів підрозділів із військово-політичної роботи та співробітники ФСБ. Спочатку військових переконують погодитись, а у разі повторної відмови – загрожують розправами з родичами.

Тим, кого не вдалося переконати, заносять запис до особистої справи: «Відмовився від участі у спеціальній військовій операції на території ЛНР, ДНР та України». Аналогічний запис отримують ті, хто досі не брав участі у війні проти України, а залишився у так званому «стратегічному резерві» у пунктах постійної дислокації. Тим, хто прибув у частині під час ротації, але відмовився від участі у бойових діях, у військовий квиток ставлять штамп: «Здійснив ухилення від виконання обов'язків військової служби та службово-бойових завдань під час проведення спеціальної військової операції на території України».

«Також застосовуються «специфічні» методи переконання: зокрема, обіцяна виплата за поранення або контузію на суму 3 млн руб. здійснюється лише у разі повернення військовослужбовця до підрозділу для подальшої участі у бойових діях. Інакше у російських військовослужбовців виникають критичні проблеми з оформленням документів і навіть отриманням належних медичних послуг та довідок про наявність поранення», – йдеться у повідомленні.

Крім того, за даними розвідки, російське командування вживає заходів, щоб приховати реальні втрати армії. Тіла військових скупчуються в моргах населених пунктів Ростовської області, багато хто там вже більше місяця.

Нагадаємо, за даними Conflict Intelligence Team, від 20 до 40% контрактників, які повернулися з території України та мають бути перекинуті туди знову, відмовляються воювати.

Також, за інформацією розвідки, було практично зірвано план з мобілізації близько 26 тисяч «резервістів» з ОРДЛО до Сухопутних військ росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: