Росія набирає контрактників для війни в Україні на сайтах пошуку роботи – BBC

Читать на русском

Росія масово шукає контрактників для війни в Україні на звичайних сайтах для пошуку роботи. Там тисячі таких оголошень.

Росія почала набирати військових-контрактників для відправки в Україну буквально «за оголошеннями» – за допомогою звичайних сайтів пошуку роботи.

Про це йдеться у розслідуванні ВВС росія.

Журналісти знайшли тисячі вакансій військовослужбовців за контрактом на сайтах HeadHunter та SuperJob.

Військовий експерт наголошує, що традиційно контрактників не набирають через оголошення в інтернеті: «Зазвичай це через військкомат все проводилося, через вербувальні центри».

Незважаючи на це, пише BBC, пошук HeadHunter видає понад 3 тисячі вакансій на запит «військовослужбовець за контрактом», розміщених за місяць.

У компанії журналістам відповіли, що такі вакансії на сайті розміщували і раніше, але з кінця лютого їх побільшало. За три з половиною місяці 2022 року на сайті було розміщено близько 6,8 тисяч вакансій за спеціальністю «Військовослужбовець за контрактом». У попередні роки кількість подібних оголошень з'являлася за рік.

На ще одному популярному рекрутинговому сайті Superjob, судячи з пошуку, за тиждень до 13 квітня було розміщено 18,1 тисячі вакансій військовослужбовців за контрактом.

Журналісти BBC зателефонували за декількома оголошеннями, представляючись потенційними військовослужбовцями. Найчастіше їх запитували про досвід служби в армії та уточнювали деталі біографії, відмовляючись при цьому розкрити телефоном хоч якісь подробиці майбутньої служби.

ЗМІ розповіли, як іде набір найманців у Сирії для війни рф в УкраїніЗа участь у бойових діях на передовій в Україні сирійським найманцям обіцяють платити 7 тисяч доларів. Більшість погоджуються на таке заради шматка хліба, усвідомлюючи, що загинуть.

Однак у кількох пунктах все ж таки розповіли про те, де доведеться служити і як швидко людина опиниться в зоні бойових дій: «Протягом 10-15 днів максимум ви оформитеся належним чином як контрактник. Короткостроковий контракт – 3 місяці – 6 місяців – рік. І вже туди будете їхати безпосередньо».

В одному з пунктів журналісту підтвердили, що «має всі шанси зустріти парад Перемоги, воюючи в Україні». В іншому повідомили, що, можливо, вже в середині квітня можна буде потрапити до зони бойових дій.

У пунктах набору військових найчастіше говорили про короткострокові контракти на три-шість місяців. При цьому процедуру оформлення за такими контрактами зараз спрощено.

Журналісту ВВС у пунктах відбору, як правило, обіцяли підвищені виплати за службу в Україні. «53 на добу долара та подвійний оклад», – так описали умови в одному із пунктів.

Нагадаємо, за інформацією українського Генштабу, у росії розпочалася прихована мобілізація резервістів, під час якої командування розраховує залучити приблизно 60 тисяч людей.

Водночас, російські військові масово відмовляються воювати в Україні. За даними Conflict Intelligence Team, воювати відмовляються від 20 до 40% контрактників, які повернулися з території України та мають бути перекинуті туди знову.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: