Зеленський попросив Байдена визнати росію державою, яка спонсорує тероризм – WP

Читать на русском
Визнання держави спонсором світового тероризму є дипломатичним і економічним аналогом застосування ядерної зброї, і таких заходів не вводили навіть проти СРСР
Зеленський і БайденКоллаж 24 канала

Президент України Володимир Зеленський закликав президента США Джозефа Байдена внести росію до списку країн, які є спонсорами тероризму.

Про це повідомляє американське видання Washington Post з посиланням на власне джерело, яке було присутнє при телефонній розмові Байдена і Зеленського.

Курсом крейсера «Москва». Колонка Леоніда ШвецяУ Росії після розпаду СРСР так і не відбулася фактична зміна еліт. У цьому сенсі зараз триває війна України з Радянським Союзом, який намагається помститися.

Джерело розповіло, що в ході крайньої розмови двох президентів телефоном Зеленський офіційно попросив Байдена визнати Росію державою, яка спонсорує тероризм. Таке визнання могло б призвести до безпрецедентного санкційного удару по росії. Байден сказав, що не буде нічого обіцяти, але запевнив свого співрозмовника в тому, що США розглядає всі варіанти впливу на росію - в тому числі такий.

Колишній чиновник Державного департаменту Джейсон Блазакіс, коментуючи виданню цей епізод, нагадав, що визнання держави спонсором світового тероризму є дипломатичним і економічним аналогом застосування ядерної зброї. Якщо росія опиниться в списку держав-спонсорів тероризму, це означатиме, що США і союзники автоматично вводять санкції проти будь-якої країни, яка спробує вести з росією нормальне економічне співробітництво. Також будуть заморожені всі активи росії, а експорт у рф будь-яких товарів, які навіть теоретично можна використовувати, як предмети подвійного призначення (цивільного і військового), буде суворо заборонений.

Милованов розповів, що не так з курсом російського рубляРадник Офісу президента України Тимофій Милованов розповів, що не так з курсом російського рубля.

Видання зазначає, що навіть за часів максимального загострення відносин з СРСР за часів Холодної війни влада США не наважувалася внести Радянський Союз в цей список, оскільки наслідки могли бути непередбачуваними. Зараз в цьому списку чотири держави - Куба, КНДР, Іран і Сирія. Покинути список можна тільки після серйозних змін в політиці США, або зміни політичного режиму в країні - як сталося з Іраком у 2004 році.

Тим часом санкції проти росії дають свої плоди. Російське підприємство з виробництва танків - «Уралвагонзавод» - скорочує випуск нової бронетехніки через проблеми з фінансуванням та імпортними комплектуючими.

Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про спеціальні рішення у сфері протидії підтримці агресії проти України та забезпеченню національної безпеки. Закон включає ембарго на постачання російського вугілля і заморозку активів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: