Шмигаль про продовольчу кризу через війну: Україна точно себе прогодує

Читать на русском
Україна збирає великий урожай та прогодує себе, незважаючи на війну. Запитання у продовольчій безпеці інших країн.
interfax.com.ua

Україні, незважаючи на шкоду, яку завдає війна, вистачить урожаю, щоб прогодувати себе.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю ВВС News.

Він нагадав, що посівна розпочалася у 22 областях України, при цьому минулого року на цей момент вона розпочалася у 16 областях – через погодні умови.

Війна в Україні може погіршити проблему голоду в Північній Африці та на Близькому Сході – HRWВторгнення РФ в Україну може посилити продовольчу кризу на Близькому Сході та Північній Африці. Війна вже призвела до зростання цін на хліб та інші основні харчі.

«Ми очікуємо, що буде засіяно на 20% менше площ ярих культур. Озимі були засіяні ще з осені, і їх більше, ніж минулого року. Звичайно врожай очікуємо меншим – з об'єктивних причин, через військові дії, відсутність техніки, людей, які пішли воювати. Але посівна розпочалася. Як правило, Україна збирає доволі великий врожай, якого для самої країни вистачило б на 7-8 років. Ми точно прогодуємо себе. Питання у тому, чи спричинить ця агресія Росії в Україні продовольчу кризу у світі. Вони блокують порти, вони не дають проводити посівну», – сказав Шмигаль.

Але поточна ситуація, каже прем'єр, матиме тривалий вплив на продовольчу безпеку у світі.

«Ми розуміємо, що блокування та неможливість засіяти достатню кількість зерна, на яке очікують інші країни на різних континентах, – це вже не про Україну, це вже про гібридний вплив на світ через продовольчу безпеку», – наголосив він.

За словами Шмигаля, дії росії – знищення елеваторів та зерносховищ – чітко спрямовані на зрив посівного та зрив виконання експортних контрактів України: «Нашій державі вистачає запасів і продовольства, яке у нас є. Це чітка тенденція до нанесення уражень тим країнам, які очікують цього зерна».

Нагадаємо, в ООН вже попередили про небачену з Другої світової продовольчу кризу через війну в Україні.

Президент Володимир Зеленський заявив, що росія знищує сільгосппідприємства, блокує морські порти, підриває нафтобази, бо розглядає голод як свою зброю у розпочатій війні проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: