Медведчук фігурував у розслідуванні США про втручання росії у вибори – NYT

Читать на русском
Віктор Медведчук фігурував у розслідуванні США про втручання росії у вибори через зв'язки з путіним та Манафортом.

Затриманий днями народних депутат Віктор Медведчук фігурував у розслідуванні США щодо втручання росії у президентські вибори 2016 року.

Про це пише The New York Times.

Видання пише, що ім'я Медведчука «спливло як впливова постать в Україні, яка потенційно знає зсередини про втручання росії у вибори в Сполучених Штатах, хоча протягом багатьох років він уперто це заперечував».

Нардеп може бути пов'язаний із втручанням росії в американські вибори через зв'язки з Полом Манафортом. Але він не грав головну роль у спеціальному звіті прокурора та у двох судових процесах над Манафортом.

Сергій Лещенко розповів, які питання мають до Медведчука Україна та росіяСергій Лещенко вважає, що підозрюваного у держзраді в Україні Медведчука, «поставили би до стінки» у росії за нецільове використання коштів на створення агентури всередині України.

Манафорт, перш ніж очолити передвиборний штаб Дональда Трампа у 2016 році, десять років працював консультантом проросійськи налаштованих політиків в Україні, включно з партією «Опозиційний блок», в якій Медведчук є однією з головних фігур. Манафорт консультував партію щодо її виборчої стратегії, говорив Медведчук у 2017 році.

Манафорт пішов із передвиборчого штабу Трампа в серпні 2016 року після публікації записів чорної бухгалтерії, які свідчили про те, що він отримав 12,7 млн доларів від проросійських політиків в Україні.

У міру того, як у 2017 році у Штатах набирало обертів розслідування російського втручання у вибори, випливло ім'я Медведчука як одного з кількох проросійських українських політиків, близьких як до Манафорту, так і до путіна.

У тому ж році агентство Reuters повідомило, що слідчі ФБР вивчили 18 телефонних дзвінків та текстових повідомлень між людьми, близькими до Трампа, та людьми, пов'язаними путіним, включаючи Медведчука.

Медведчук заперечував свою причетність.

Нагадаємо, Віктора Медведчука було затримано 12 квітня в результаті спецоперації СБУ.

Як розповів голова СБУ Іван Баканов, ФСБ намагався вивезти Медведчука спочатку до Придністров'я, а потім – до Москви. Але правоохоронцям вдалося затримати його дорогою, на виїзді з Київської області.

Володимир Зеленський запропонував росії обміняти Медведчука на полонених українців, однак у кремлі на цю ідею відреагували без ентузіазму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: