Нові санкції повинні змусити росію навіть не заїкатися про зброю масового ураження – Зеленський

Читать на русском
Час зробити новий санкційний пакет проти росії таким, щоб агресор навіть пискнути не смів про можливе застосування хімічної зброї
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський випустив нове звернення за підсумками 47-го дня війни проти російських окупантів. Основне - проти росії потрібен новий пакет санкцій, і він повинен бути таким, щоб москва навіть квакнути не сміла з приводу використання зброї масового ураження.

Основне зі звернення президента:

  • Кожен день війни в Україні робить росію все більш токсичною. Тільки питання часу, коли весь дійсно цивілізований світ відмовиться від будь-яких відносин з державою-терористом.
  • На півночі України, звідки вигнали окупантів, йдуть роботи з розмінування. Окупанти залишили після себе десятки тисяч небезпечних предметів, кожен день по кілька тисяч з таких «подарунків» знешкоджується.
  • «Окупанти залишали міни всюди. У будинках, які захоплювали. Прямо на вулицях, в полях. Вони мінували майно людей, мінували машини, двері. Свідомо робили все, щоб повернення в ці райони після деокупації було максимально небезпечним. Через дії російської армії наша територія на сьогодні є однією з найбільш забруднених мінами у світі. І я вважаю, що це також має розглядатися як військовий злочин російських військ. Вони свідомо зробили все, щоб убити або покалічити якомога більше інших людей навіть тоді, коли були змушені відступити з нашої землі. Без відповідних наказів вони б цим не займалися».
  • Розробляється механізм притягнення окупантів до відповідальності. Його хочуть зробити максимально ефективним і швидким. Україна не чекатиме десятки років, поки відловлять і почнуть судити винуватців військових злочинів.
  • Один з поплічників окупантів заявив, що вони можуть застосувати проти захисників Маріуполя хімічну зброю (вже застосували її - прим. ред.). Україна сприймає це максимально серйозно.
  • Європа обговорює шостий санкційний пакет проти росії. Час зробити цей пакет таким, щоб агресор навіть пискнути не смів про можливе застосування хімічної зброї. Нафтове ембарго має бути обов'язковим, в іншому випадку москва сприйме це, як слабкість і дозвіл і далі творити, що хочеться.
  • Україні потрібно більше зброї. ЗСУ роблять все, що в їхніх силах, і навіть більше. Прості українці теж роблять все, що виходить. Але зараз Україна критично залежить від поставок озброєння із Заходу, а їх мало. Україна не отримує повною мірою всього, що їй необхідно для відбиття агресії Росії.
  • Україна могла б деблокувати Маріуполь, якби отримала від західних країн важке озброєння і літаки.
  • «Все ще доводиться про це домовлятися. Все ще доводиться переконувати. Все ще доводиться вичавлювати необхідні рішення. Впевнений, що ми отримаємо майже все, чого потребуємо. Але втрачається не тільки час. Губляться життя українців. Життя, які вже не повернути».
  • 187 військових ЗСУ, 15 нацгвардійців і шість співробітників ГУР МО відзначені високими державними нагородами.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав указ, яким скасовується весняний призов до Збройних Сил України у 2022 році. Паралельно з цим звільнення в запас строковиків відкладається до моменту «оголошення в установленому порядку демобілізації».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: