МЗС закликало міжнародні організації допомогти виїхати з рф депортованим українцям

Читать на русском
Міністерство закордонних справ звернулося зі спеціальною заявою до міжнародних організацій. Там закликали допомогти примусово вивезеним росією українцям повернутися додому.
Укрінформ

Міністерство закордонних справ звернулося зі спеціальною заявою до міжнародних організацій. Там закликали допомогти примусово вивезеним росією українцям повернутися додому.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

«Триває повномасштабна військова агресія російської федерації проти України, у ході якої держава-агресор вчиняє дії, що не можуть бути інтерпретовані інакше, як грубі порушення міжнародних норм та стандартів дотримання прав людини та міжнародного гуманітарного права», – йдеться в повідомленні.

Окупанти вивезли тисячі громадян України. Їх у сталінських традиціях розміщують у таборах з перспективою переміщення до віддалених депресивних регіонів росії. При цьому можливості комунікації з ними максимально обмежують.

Зауважимо, що насильницьке переміщення населення або депортація окупаційною владою рф громадян України є грубим порушенням прав людини, а також воєнним злочином у розумінні Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

«Україна закликає Верховного комісара ООН з питань біженців, Генерального секретаря Міжнародної організації з міграції та президента Міжнародного Комітету Червоного Хреста та інших відповідних міжнародних структур та організацій невідкладно сприяти якнайшвидшому вивезенню українських громадян з території держави-агресора та їх розміщенню на території, що контролюється українською владою або на територіях демократичних держав, що розгорнули потужні програми підтримки українських біженців», – додають у заяві МЗС

Станом на 2 квітня відомо, що російсько-окупаційні війська примусово вивезли до росії та так званої «ДНР» майже 40 тисяч жителів Маріуполя. Також ворог викрав 17 дітей, які були на лікуванні в одному з медзакладів блокадного міста.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: