Окупанти планують депортацію до рф українців з Херсона - Денісова

Читать на русском
Поліцейський режим окупанта опрацьовує також питання вивезення викрадених українців до Кримського півострова і розміщення в установах виконання покарань.
Корреспондент.net

Російські окупанти планують репресії щодо мирних жителів тимчасово захопленого Херсона, які виходять на проукраїнські мітинги у місті.

Про це Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила у Фейсбуці.

«Російські загарбники планують тотальний терор, репресії та навіть депортацію до рф мирних жителів тимчасово окупованого Херсона, які виходять на проукраїнські мітинги та виступають проти окупантів», - повідомляє омбудсмен.

Згідно з її словами, про це йдеться у листі російського ФСБ, на який посилається видання The Times.

Депутати Херсонщини на екстреному засіданні виступили проти створення псевдореспублікиРосійські окупанти готуються провести «референдум» щодо оголошення Херсонської області «народною республікою». Депутати обласної ради провели екстренне засідання сесії.

Як уточнила Денісова, у цьому листі наведені деталі щодо придушення опору жителів Херсона. Зокрема, кремль готовий вдатися до депортації половини міста, поінформувала вона.

«Поліцейський режим окупанта опрацьовує також питання вивезення викрадених українців до Кримського півострова і розміщення в установах виконання покарань», - зазначила вона.

Омбудсмен наголосила, що депортуючи українців із своїх помешкань, країна-загарбник порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб із захопленої території.

«Звертаюся до Міжнародного комітету Червоного Хреста вжити всіх можливих заходів для відкриття на території України безпечних гуманітарних коридорів для евакуації цивільного населення з тимчасово окупованого Херсона та інших міст України, де тривають бойові дії», - зазначила Денісова.

Вона закликала українців, якщо у них є родичі або друзі у Херсонській області, попередити їх про небезпеку.

«Херсонці, закликаю вас бути обережними, не вступати у прямі сутички з рашистськими бойовиками та представниками поліцейського терору рф. Україна про вас не забула! Херсонщина була, є і буде українською! Перемога буде за нами», - зазначила Денісова.

Нагадаємо, що у Херсоні місцеві жителі у вівторок, 22 березня, в черговий раз вийшли на мітинг проти окупації міста. Російські війська знову застосували силу проти мирного населення, використавши сльозогінний газ для розгону демонстрації.

Пізніше Зеленський прокоментував обстріл мітингу у Херсоні.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: