Окупанти примусово вивезли до росії майже 40 тисяч українців - Верещук

Читать на русском
За подібною схемою окупанти діють і на тимчасово окупованій частині Київщини, намагаючись силоміць вивозити українців до Білорусі.
РБК-Україна

Російські загарбники вивезли із зон бойових дій в Україні близько 40 тис. українців. Їх вивозять або вглиб окупованих територій, або безпосередньо до росії.

Про це міністерка реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук повідомила під час брифінгу у суботу, 26 березня.

«Росія створює альтернативну «гуманітарну реальність» і намагається прокласти власні так звані «евакуаційні маршрути» для маріупольців у РФ. Очікувано, що здебільшого містяни не хочуть «рятуватися» на території агресора. Відтак, російські війська насильно вивозять мирних громадян углиб окупованих територій чи у саму Росію. Вже йдеться про десятки тисяч примусово переселених таким чином українців», – заявила Верещук.

У Маріуполі окупанти викрали людей з лікарні та вивезли у невідомому напрямку — міськрадаОкупанти насильно вивезли в невідомому напрямку медичний персонал, хворих та інших маріупольців, які ховалися від обстрілів ворога у підвалах медичного закладу.

Згідно зі її словами, такими методами загарбники вивезли вже орієнтовно 40 тис. українців. Крім того, міністерка додала, що за подібною схемою окупанти діють і на тимчасово окупованій частині Київщини, намагаючись силоміць вивозити українців до Білорусі.

Водночас вона наголосила на тому, що росіяни всіляко перешкоджають роботі гуманітарних коридорів для евакуації, про які просить Україна.

«Ми постійно й потужно сигналізуємо міжнародній спільноті та інституціям про те, що згадані російські “коридори» є незаконними, не погодженими з нами. Тим паче, що на тій стороні – як під Донецьком, так і Луганськом – примусових переселенців пропускають через спеціальні фільтраційні табори, що порушує Женевську конвенцію. Але Міжнародний комітет Червоного Хреста чомусь навіть вирішив відкрити у ростові-на-дону своє представництво – саме для роботи з силоміць депортованими до РФ українцями. Відтак, ми вимагаємо, щоб він сприяв поверненню таких наших громадян», – наголосила Верещук.

Нагадаємо, що мешканців Маріуполя окупанти напередодні насильно вивозили до росії.

Водночас Україна продовжує намагатися вивезти маріупольців через законні гуманітарні коридори.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: