Більшість громадян підтримують, щоб українська була єдиною державною мовою – опитування

Читать на русском
Соціологи зазначають, що мовне питання в Україні перестає бути актуальним. Тепер проблема має суто політичний і частково локальний характер.
Слово і діло

Більшість українців (83%) виступають за те, щоб українська була єдиною державною мовою в країні.

Про це свідчать дані опитування групи «Рейтинг», проведеного 19 березня.

Така думка домінує у всіх макрорегіонах, вікових та мовних групах. За надання державного статусу російській мові виступають лише 7%, до війни таких було майже чверть.

Динаміка мовних настроїв: скільки відсотків населення спілкується українською у побутіЯкою мовою у побуті розмовляють в Україні та як змінювалась динаміка мовних настроїв, читайте у матеріалі «Слово і діло».

Соціологи зазначають, що за останні десять років спостерігається постійна динаміка зростання кількості тих, хто вважає українську мову рідною: з 57% у 2012 році до 76% у 2022 році.

Крім того, зменшується російськомовний сегмент українців: у 2012 році таких респондентів було близько 40%, наприкінці 2021 – 26%, а на початку війни – 18%.

«Рівень мовної самоідентифікації українців стабільно зростає. Війна як виклик для суспільства лише прискорить цей процес. Українська мова як один з наріжних каменів державності сьогодні лише зміцнюється і лінії протистояння у цьому питанні зникають. «Мовна проблема» та спроби розпочинати дискусії навколо цієї теми не мають підтримки у більшої частини населення. Ця проблема носить суто політичний і локальний характер», – підсумували соціологи.

Нагадаємо, за даними опитування, на четвертому тижні активної фази війни українці загалом ще не вдалися до пригноблених станів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: