На четвертому тижні війни українці ще не вдалися до пригнічених станів – соцопитування

Читать на русском
Агресивність українців не дає розвиватися апатії, пояснюють соціологи. Станом на четвертий тиждень війни найбільш пригнічено почуваються мешканці сходу України.
bbc news

На четвертому тижні активної фази війни українці в цілому ще не вдалися до пригнічених станів.

Такий висновок міститься в оприлюднених сьогодні соціологічною групою «Рейтинг» результатах шостого загальнонаціонального опитування: адаптація українців до умов війни.

«На сьогодні 47% українців мають активну життєву позицію, 18% перебувають десь посередині між активною та пасивною, водночас, третина стверджують, що зараз у своєму житті майже нічого не вирішують», – йдеться у повідомленні.

За словами соціологів, індекс психологічної дезадаптації виміряний через спектр негативних емоцій виявився достатньо помірним, зважаючи на обставини війни.

За їхньою оцінкою, у групі ризику – люди, що втратили роботу, пенсіонери та вимушені переселенці. При чому жінки ризикують більше, ніж чоловіки.

Загроза вторгнення Росії: якими словами влада заспокоює українцівЯк влада реагує на загрозу вторгнення Росії і якими словами заспокоює населення – на інфографіці.

«Можемо припустити, що саме агресивність не дає розвиватися апатії. Це хороше еволюційне надбання, яким ми зараз можемо користуватися в ситуації боротьби за життя та виживання, відчуття загрози. Апатії зараз очікувати не варто, оскільки Україна в гарячій фазі війни, майже кожного дня відбуваються якісь події, тож, якщо війна не перейшла у затяжну фазу, то і апатія у більшості не з’явиться. Агресивність – єдина властивість активного спектру. Водночас, песимізм, розпач і апатія – це стани пригнічення, економії емоцій, зниження активності», – відзначили соціологи.

Опитування показало, що найбільш агресивно налаштована старша вікова група (51+). Найменш агресивно – молодь.

За регіонами найбільш дезадаптованими та емоційно пригніченими є мешканці сходу України. Найбільш агресивно налаштований – захід та центр.

Крім того, ті, хто покинули своє місто, мають менший рівень апатії, ніж ті, хто залишилися.

Нагадаємо, у цьому ж опитуванні «Рейтинга» йшлося про те, що 52% українців через війну залишилися без роботи. Серед мешканців сходу України без можливості заробляти гроші залишилися три чверті тих, хто мав роботу до війни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: