Хто із держслужбовців має послуговуватися українською мовою

Читать на русском

Нові норми мовного закону, які набули чинності від 16 липня, передбачають, що української мови побільшає на телебаченні та у кіноіндустрії, книговидавництві, екскурсійному бізнесі та туризмі. Окрім того, кандидати на державну службу та претенденти на українське громадянство складатимуть тести на знання державної мови. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто з державних службовців повинен послуговуватися державною мовою.

Володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків зобов’язані усі топпосадовці. Це стосується президента України, прем’єр-міністра, першого віцепрем’єр-міністра, віцепрем’єр-міністрів та інших членів Кабміну, перших заступників та заступників міністрів, глави Офісу президента та його заступників.

Загалом, послуговуватися українською мовою повинні усі керівники центральних органів виконавчої влади та їхні заступники.

Також державну мову зобов'язані використовувати керівники правоохоронних органів та їхні заступники – глави СБУ, Служби зовнішньої розвідки, керівник САП, головний прокурор, керівники обласних та місцевих прокуратур і секретар Ради національної безпеки та оборони.

Користуватися українською мовою повинні члени різних державних колегіальних органів, зокрема, Національної комісії зі стандартів державної мови, ЦВК, НАЗК, Нацради з питань телебачення і радіомовлення, Нацкомісії з регулювання природних монополій, Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку.

Норми закону стосуються постійних представників КМУ, ВРУ, президента України у Конституційному суді, директора НАБУ, уповноваженого ВРУ з прав людини та його представників, уповноваженого із захисту державної мови.

Також є окремий пункт про представників влади Автономної Республіки Крим. Так, депутати Верховної ради Криму, депутати місцевих рад, посадові особи органів місцевого самоврядування зобов'язані володіти та застосовувати державну – українську мову.

Окрім цих посадовців, норма закону стосується голів місцевих держадміністрацій, осіб офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом, прокурорів, нотаріусів, адвокатів, керівників закладів освіти всіх форм власності, медпрацівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Нагадаємо, 19 липня чиновники і претенденти на громадянство вперше склали іспит з державної мови. У Кабміні одразу запевнили, що корупції на іспитах з української мови для чиновників бути не може.

А от скільки відсотків населення спілкується українською у побуті, можна подивитися на нашій інфографіці.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: