Скільки у вас Путін? Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Володимир Путін заявив, що розрахунки за газ із «недружніми країнами» будуть переведені в рублі. Він продовжує вважати, що все ще може комусь диктувати свої умови.

У Кремлі досі не можуть збагнути, наскільки радикально змінився світ після повномасштабного російського вторгнення в Україну. Те, що виглядало в очах тамтешніх старців лихим підвищенням ставок і демонстрацією своєї рішучості, яка мала налякати боягузних геополітичних супротивників, справді тих налякала, але призвела до інших наслідків. Ніхто не кинувся пропонувати Росії вигідні умови замирення. Була запущена і набирає обертів машина, яка системно роздовбає Російську Федерацію у її нинішньому вигляді та відкине на історичну узбіччя.

Байден назвав Путіна кривавим диктатором, який веде аморальну війну в УкраїніБайден додав, що Путін платить дуже високу ціну за свою криваву агресію проти України та українського народу

Байден востаннє розмовляв із Путіним взагалі за кілька тижнів до війни, 12 лютого, попереджаючи про наслідки необачного рішення. З того часу Білий дім ніяк не бере участі в спробах умовити божевільного диктатора зупинитися, надавши можливість битися головою об кремлівську стіну своїм європейським партнерам, насамперед Макрону, який, мабуть, хоче таким чином потрапити до книги рекордів Гіннеса. Господар Кремля визнаний небезпечно неадекватним, недоговороспроможним, а після того, як «спецоперація» перетворилася на один моторошний безперервний воєнний злочин, будь-які контакти на рівних президента Сполучених Штатів з головним воєнним злочинцем у принципі виключені.

Одна ця обставина, навіть якщо винести за дужки нездатність російських військ примусити Україну до здачі, унеможливлює перемогу Росії. Адже єдиний, з ким має сенс домовлятися, переконані в Кремлі, це Джо Байден, решта західних країн позбавлена суб'єктності, танцюють під дудку Білого дому, а Зеленський і поготів несамостійна постать, у нього можна хіба що капітуляцію прийняти. Повний комунікаційний розрив Вашингтона з Москвою унеможливлює переговори як опцію. Отже, вихід із глухого кута буде за рамками великої дипломатії. Росію просто невблаганно гнуть і ламатимуть: військовим шляхом, нарощуючи підтримку України, економічним, вбиваючи основи господарського устрою, культурним, викидаючи зі світового культурного та наукового процесу. Карфаген приречений на руйнування.

У цих обставинах будь-яка демонстрація куражу приреченим Кремлем, як обіцянка перевести в рублі всі розрахунки за газ, виглядає особливо жалюгідною. Ну так, Європа, яка і так переконалася, що від російського газу потрібно відмовлятися якнайшвидше, дійде висновку, що швидкість відмови треба ще збільшити і надалі жодних справ із цим свинарником не мати. Байден у нинішній надзвичайний приїзд до Європи зафіксує з союзниками новий рівень остракізму, який зазнає Росія.

Миру з Путіним ніколи не буде. Війна триватиме щонайменше стільки, скільки він буде при владі. Здавайте Путіна, росіяни, хоч за карбованці, хоч за долари. Не угода – мрія!

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: