Путін вже не збирається розмовляти із Зеленським — прес-секретар Ердогана

Читать на русском
Турецький президент готовий бути посередником у цих перемовинах і запропонувати майданчик для перемовин у Туреччині.
фото: Факти ICTV

Турецька влада заявляє, що посилено працює над організацією зустрічі українського президента Володимира Зеленського з президентом країни-агресора, але Росія поки не виявляє бажання.

Про це повідомляє турецька державна новинна агенція «Анадолу», з посиланням на заяву речника адміністрації президента Туреччини Ібрагіма Калина для турецького видання Hürriyet.

«У розмовах із Зеленським і Путіном, наш президент висловив свою пропозицію припинити війну і провести зустріч двох лідерів у Туреччині. Пан Зеленський готовий до цього. Пан Путін, на противагу, вважає, що сторони наразі не досягли спільного бачення, аби проводити перемовини на рівні глав держав», - заявив прес-секретар Ердогана.

Якби світ відреагував на Крим, то не було б війни в Україні - ЕрдоганНинішньої російської агресії проти України можна було б уникнути, якби дипломатичні інструменти раніше застосовувалися більш дієво, зазначив Ердоган.

Згідно зі словами Калина, Ердоган пропонує зафіксувати на перемовинах Зеленського і Путіна основні моменти щодо яких можливий компроміс, а потім будуть тривати більш детальні перемовини делегацій щодо угоди.

При цьому, турецький президент готовий бути посередником у цих перемовинах і запропонувати майданчик для перемовин у Туреччині.

За його словами, Путін у розмові з Ердоганом озвучив шість вимог до України:

  • нейтралітет України і відмова від майбутнього вступу в НАТО;
  • демілітаризація і взаємне надання безпекових гарантій за австрійською моделлю безпеки;
  • «денацифікація»;
  • скасування «перешкод» для широкого вжитку російської мови;
  • статус визнання так званих «ДНР» і «ЛНР»;
  • визнання російської анексії Криму.

Як зазначив Калин, українська делегація нібито обговорювала перші чотири пункти з російською, але не готова навіть обговорювати п’ятий та шостий. Тому нібито Туреччина сподівається на прогрес, якщо вдасться організувати зустріч Зеленського і Путіна.

Представник адміністрації Ердогана стверджує, що ані Україна, ані світова спільнота не зможуть без проблем погодитися на визнання окупації Криму та Донбасу Росією, адже це є кричущим порушенням міжнародного права.

Крім того, він додав, що Росія намагається проводити перемовини з позиції сили, але «не варто забувати, що продовження війни насамперед ударить по армії та економіці Росії».

Нагадаємо, як вважає голова МЗС Франції, Росія тільки вдає, що веде з Україною переговори.

Накпередодні радник голови Офісу президента Михайло Подоляк розповів, скільки ще можуть тривати переговори з Росією.

Раніше ми повідомляли, що керівник МЗС Туреччини заявив про те, що його країна згодна у майбутньому стати одним із гарантів безпеки України.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: