В США сумніваються, чи призначив путін командувача війною в Україні – CNN

Читать на русском
США не змогли визначити, чи є у Росії військовий командувач, відповідальний за ведення війни в Україні. Його відсутність могла б пояснити невмілий наступ військ.

США не змогли визначити, чи призначила росія військового командувача, відповідального за керівництво війною в Україні.

Про це пише CNN із посиланням на джерела у Пентагоні.

Саме цей фактор, на думку військових чиновників, ймовірно, є ключовим у «незграбному та дезорганізованому» російському вторгненні.

За словами двох представників Міноборони США, без найвищого командування в театрі воєнних дій в Україні підрозділи з різних військових округів Росії радше змагаються за ресурси, ніж координують свої дії.

Якщо війна в Україні затягнеться, Путін може погрожувати ядерними ударами – Міноборони СШАПутін може загрожувати Заходу ядерною зброєю, якщо війна в Україні затягнеться, вважають у Пентагоні. Таким чином, Росія може примусити до проведення переговорів на своїх умовах.

Підрозділи, які беруть участь у наступі, не змогли досягти злагодженості та, по суті, діють незалежно один від одного, не маючи всеосяжного оперативного плану.

CNN також пише, що російські військові, схоже, мають серйозні проблеми зі зв'язком. Солдати та командири іноді використовували комерційні стільникові телефони та інші незахищені канали зв'язку, щоб спілкуватися один з одним, що полегшувало перехоплення їхніх повідомлень та допомагало Україні визначати цілі для власних контрударів.

Все це призвело, за словами джерел, до розрізненої, часом хаотичної операції.

«Одним із принципів війни є «єдність командування». Це означає, що хтось має нести загальну відповідальність — координувати вогонь, керувати тиловим забезпеченням, задіяти резервні сили, вимірювати успіхи (і невдачі) різних «крил» операції та коригувати дії на основі цього», – пояснив військовий аналітик, генерал-лейтенант у відставці Марк Хертлінг.

Видання наголошує, що були випадки, коли росія оприлюднювала таку інформацію, але в цьому випадку міноборони не згадувало головнокомандувача діями в Україні. На запит CNN також не відповіли.

Хертлінг додав, що росія могла призначити командувача непублічно, але, судячи з дій армії, «він некомпетентний».

Нагадаємо, за даними The Wall Street Journal, Кремль переходить до нової стратегії війни – змусити Київ ухвалити претензії росії на південні та східні території України.

Раніше директор ЦРУ Вільям Бернс говорив, що Путін погоджується на переговори з Україною з «тактичних причин», бо не має «чіткої кінцевої мети» свого вторгнення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: