МАГАТЕ втратило доступ і до систем моніторингу на Запорізькій АЕС

Читать на русском
Слідом за ЧАЕС було втрачено доступ до систем моніторингу ядерного матеріалу Запорізької АЕС.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) втратило також доступ до систем моніторингу ядерного матеріалу Запорізької АЕС. Раніше було втрачено зв'язок із Чорнобильською АЕС.

Про це повідомляє пресслужба Агентства.

ЧАЕС знеструмлено: в «Енергоатомі» попередили про наслідкиЗнеструмлення ЧАЕС може призвести до витікання радіоактивних речовин у довкілля. Вітром радіоактивну хмару може перенести до інших регіонів України, Білорусі, Росії, Європи.

«Останніми днями в МАГАТЕ перестали дистанційно надходити дані із систем гарантій, встановлених для моніторингу ядерного матеріалу на Чорнобильській АЕС та іншій українській атомній електростанції, яка зараз перебуває під контролем російських збройних сил, — Запорізькій АЕС. Він (гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі – ред.) заявив про свою стурбованість щодо раптового припинення надходження таких даних до штаб-квартири МАГАТЕ у Відні з цих двох об'єктів, на яких знаходиться велика кількість ядерного матеріалу у вигляді відпрацьованого або свіжого ядерного палива та ядерного матеріалу інших типів», – повідомили в Агентстві.

Причину збою в передачі даних за гарантіями поки не вдалося встановити.

Раніше МАГАТЕ втратило зв'язок із системою моніторингу на Чорнобильській АЕС, яку було захоплено російськими військовими.

Нагадаємо, вночі 4 березня російські окупанти обстріляли перший енергоблок Запорізької АЕС. В результаті на станції спалахнула пожежа, яку вдалося загасити.

Російські окупаційні війська під час обстрілу атомної електростанції під Запоріжжям убили трьох українських військових.

8 березня пошкоджений під час обстрілу енергоблок вивели в ремонт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: