Чи є у російських військ шанси захопити Київ: що кажуть експерти

Читать на русском
Основною метою для РФ є повний контроль над Україною. Ця мета досягається простіше в разі окупації столиці. Однак тільки на перший погляд сценарій із захопленням Києва виглядає простим і доступним
Ілюстративне фотоReuters

Зважаючи на можливого швидкого вторгнення російської армії в Україну військові експерти оцінили ймовірність окупації російськими військами Києва - як швидко ЗС РФ зможуть це зробити, і які втрати при цьому вони понесуть. Прогнози для російської армії звучать не дуже сприятливо.

Про це повідомляє Українська правда у своєму матеріалі на підставі даних Центру стратегічних досліджень.

Аналітики вказують, що основною метою для РФ є повний контроль над Україною. Ця мета досягається простіше в разі окупації столиці. Однак тільки на перший погляд сценарій із захопленням Києва виглядає простим і доступним.

Росія недооцінює українську армію: яка техніка знаходиться на озброєнні ЗСУЧи в змозі українська армія дати відсіч агресору? Розбиралися в тому, що мають Збройні Сили України для організації протидії ймовірному супротивнику

«Дійсно, російські військові формування на території Білорусі разом з угрупованнями військ на території РФ створюють загрозу північним областям України та Києву. Кількість сил і засобів є теоретично достатньою для реалізації Київського сценарію. Але лише теоретично. У разі спроби прориву кордону в Чернігівській, Житомирській та Київській областях російські війська зазнають неприйнятних втрат. Такий сценарій виглядає занадто ризикованим для РФ за існуючих обставин» - зазначили експерти.

Аналітики кажуть, що операція із захоплення Києва не стане для російської армії менш витратним варіантом повномасштабного вторгнення. Як би не навпаки; для взяття під контроль аеропортів, вокзалів, мостів, державних установ, ключових точок потрібні тактичні повітряні та наземні десанти зі складу штурмових підрозділів ЗС РФ. Такі удари оборона Києва в змозі відбивати своїми силами. До того ж доведеться підтягувати до Києва підрозділи Росгвардії та загальновійськових частин, щоб контролювати місто більш вагомими силами. Перекидання по повітрю відбуватиметься в умовах тотальної протидії ВПС і ППО ЗСУ, наземний марш буде повільним.

Огляд іноземних ЗМІ: сценарії російського вторгнення в Україну та повномасштабної війниПід яким приводом Росія може вторгнутися в Україну, сценарії можливого вторгнення та попередні оцінки втрат під час війни – у матеріалі Слово і діло за даними західних ЗМІ.

«Такий наступ буде дуже повільним, адже треба пройти 100 км від кордону через багатоешелонну оборону військ Північного оперативного командування, посилених можливостями Об'єднаних Сил. Ці війська готові до протидії. По-друге, отримання контролю над мегаполісом з населенням понад три мільйони осіб, велика кількість яких готова чинити опір ворогові - завдання складне і малореальне, враховуючи необхідну кількість військ, яких поки не спостерігається» - вважають експерти.

Повна ізоляція Києва також виглядає малореальною через складну топографію навколо столиці. Такими ж нереальними виглядають сценарії за участю «п'ятої колони» росіян у Києві.

«Це не 2014 рік. Україна вже знає що робити з поплічниками Кремля професійно, жорстко і швидко. Крім цього, після окупації Криму і блокади ОРДЛО Росія ще залишила собі можливості підвезення мобілізаційного ресурсу у вигляді проплачених проросійських тітушок. Рупори Москви не мають тих переваг, які мали 8 років тому» - сказано в повідомленні експертів.

І останнє. Тільки в очах стратегів з авторитарним способом мислення падіння столиці країни може означати закінчення опору противнику. Насправді Україна, навіть втративши Київ, продовжить бойові дії.

«Будь-який потенційний маріонетковий уряд не буде визнаний ні українцями, ні світом. Тобто розрахунки на те, що захопивши Київ, РФ встановить контроль над Україною – марні. Але головне, що будь - які сценарії захоплення Києва як загальновійськові, так і із застосуванням спеціальних операцій, не будуть несподіваними» - резюмували аналітики.

Нагадаємо, раніше в Україні прокоментували інформацію про можливе військове вторгнення Росії. Радник глави офісу президента Михайло Подоляк заявив, що президент України, керівники розвідки та військове командування повністю контролюють ситуацію.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: