Проти Лукашенка подали позов до Гаазького трибуналу

Читать на русском
Лукашенка судитимуть. Заяву до Міжнародного кримінального суду подав польський адвокат від імені громадян Білорусі.
Reuters

Польський адвокат Томаш Вілінський подав заяву до Міжнародного кримінального суду в Гаазі на Олександра Лукашенка, який називає себе президентом.

Про це повідомив у своєму телеграм-каналі білоруський опозиціонер Павло Латушко.

Вибори в Білорусі: хто визнав Лукашенка президентом, а хто – ніВибори в Білорусі визнали Росія, Китай, Сирія, В'єтнам, Венесуела, Нікарагуа, Туреччина, Сирія, Киргизстан і Таджикистан.

Зазначається, що ще наприкінці грудня Вілінський подав заяву до Національної прокуратури Польщі. У ньому він звинуватив Лукашенка та його режим у геноциді та злочинах проти людяності. Аналогічна заява згодом була подана і до суду в Гаазі.

«Заява містить 160 сторінок правового обґрунтування та 40 000 сторінок документів у додатку. Заява подана від імені великої кількості громадян Білорусі, у тому числі від імені Павла Латушка», - повідомили у «Народному антикризовому управлінні», головою якого є Латушко.

Прокурора МКС закликали розпочати розслідування. Підозрюваними у заяві, окрім Лукашенка, зазначені білоруські силовики та представники органів влади.

Нагадаємо, 2020 року в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними, Олександр Лукашенко набрав більше ніж 80% голосів, а його опонент Світлана Тихановська – близько 10%.

Опозиція та більшість демократичних держав опротестували результати виборів.

«Слово і діло» пропонує подивитись, які країни визнали Лукашенка законно обраним президентом, а які – ні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: