Вибори в Білорусі: чи піде Лукашенко на силовий сценарій, щоб залишитися при владі

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

9 серпня в Білорусі пройдуть вибори президента, і вперше за останні 26 років правління Олександра Лукашенка є вірогідність, що відбудеться не просто автоматичне перепризначення бацька, а частина населення все-таки проголосує за його опонентів. Глава ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський у коментарі «Слово і діло» зазначив, що в день виборів головний ризик буде в тому, чи піде чинна влада на силовий розгін протестувальників із залученням армії.

«Як вже було зазначено під час виступу міністра оборони та начальника Генерального штабу Білорусі, війська можуть бути застосовувати всередині країни. У цьому головна відмінність Білорусі від України», – сказав експерт.

Однак, за його словами, попри високу вірогідність силового сценарію, важко прогнозувати, що саме буде задіяно та в яких обсягах.

Грабський додав, що головне питання – чи залучить влада до розгонів Збройні сили.

Вибори в Білорусі: які сценарії небезпечні для УкраїниПісля виборів у Білорусі серйозні зміни у відносинах Києва та Мінська не відбудуться, навіть якщо зміниться керівництво країни, вважає експерт.

«Ситуація дуже складна і є абсолютно неподібною до тієї ситуації, яка була навесні 2010 року, коли були проведені масові затримання. Тоді обійшлося залученням МВС та КДБ. Як буде зараз, важко сказати. Можливо, залучать армію. Але є сподівання, що до силового сценарію не дійде, адже рівень активності населення надзвичайно високий. Водночас сценарій із залученням Збройних сил є цілком імовірним», – прокоментував Сергій Грабський.

Раніше «Слово і діло» писало, що в Білорусі через коронавірус зменшили кількість спостерігачів на виборах.

Також ми писали, що Білорусь отримала від України запит на арешт бойовиків «Вагнера».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: