Вибори в Білорусі: чи загрожують Лукашенкові чергові санкції з боку ЄС

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

У Раді ЄС засудили насильство стосовно протестувальників у Білорусі, закликавши дотримуватися прав людини. З відповідною заявою виступив президент Європейської Ради Шарль Мішель. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкій звернувся до керівництва ЄС з проханням скликати надзвичайний саміт щодо ситуації в Білорусі. У коментарі «Слово і діло» політолог Володимир Золотарьов висловив думку, що ЄС не піде на запровадження санкцій проти режиму в Білорусі, оскільки Брюссель зацікавлений у «стабільній» ситуації в країні.

«Санкції можливі. Білорусь, за великим рахунком, і так перебуває під санкціями. Що буде ще, сказати складно, але реагувати якось доведеться. Євросоюз повинен буде відреагувати. Але одна справа – дотримання формальних процедур, а інша справа – їхні власні політичні розрахунки», – сказав Золотарьов.

Вибори президента Білорусі: хронологія подійУ Білорусі 9 серпня відбулися президентські вибори. ЦВК каже про перемогу Олександра Лукашенка, в країні масові протести й затримання.

Політолог зазначив, що в Брюсселі можуть бути зацікавлені в тому, щоб при владі залишався Олександр Лукашенко у зв'язку з тим, що падіння диктатур супроводжується, як правило, хаотичними перетвореннями в державі.

Тому, на думку експерта, Брюссель керується короткостроковими рішеннями, які не завдадуть шкоди ринкам і власним вигодам.

«Лукашенко – це для них «гарантія» стабільності, що туди не зайде Росія. Причина – для диктатури характерно наступне: коли людина перебуває понад 20 років при владі, його відхід буде супроводжуватися великим безладдям. Тому, що все було зав'язано на ньому і навколо цього завжди були зосереджені певні сили й угруповання, для яких буде величезна спокуса посилитися і прийти до влади. Влада диктатора не буває одноосібною – піде протистояння угруповань. В ЄС можуть не розуміти, що рано чи пізно це завалиться. У цьому сенсі Євросоюз дуже нагадує Радянський союз. Там еліта давно відірвалася від реальності плюс це організація, яка спрямована на збереження статус-кво за будь-яку ціну. Відповідно, вони міркують короткими проміжками і ніколи не мислять стратегічно», – пояснив Золотарьов.

Нагадаємо, під час акцій протестів, які спалахнули в Білорусі в день виборів відразу після закриття виборчих дільниць, силовики затримали близько 3 тисяч осіб.

Сам же Лукашенко заявив, що протестувальниками керували з чотирьох країн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: