Ультиматум Росії: НАТО офіційно відмовив РФ у вимозі не приймати Україну

Читать на русском
У НАТО дали чітко зрозуміти, що Альянс не піде на компроміс щодо деяких ключових принципів, кожна країна має право обирати свій власний шлях.
Фото: Суспільне

НАТО у своїй письмовій відповіді Росії на її так звані «гарантії безпеки» відмовився зобов’язатися не приймати Україну в Альянс, як цього бажав Кремль у своєму ультиматумі.

Про це заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберг на пресконференції.

«Ми дали чітко зрозуміти, що не підемо на компроміс щодо деяких ключових принципів. І один з них, це, звичайно, те, що кожна країна має право обирати свій власний шлях», - сказав Столтенберг.

Напасти не можна відступити: як Кремль сам загнав себе у кутПогрожуючи Сполученим Штатам та НАТО, Кремль загнав себе у ситуацію, в якій немає добрих рішень.

Генсек НАТО зазначив, що це стосується як країн, які вирішують подати заяву на членство - як, наприклад, Україна, але також і держав, які вирішують не подавати заявку на членство, як, наприклад, Фінляндія і Швеція.

«Це про повагу права на самовизначення, і, врешті-решт, рішення щодо членства мають бути ухвалені консенсусом 30 союзників. Це фундаментальні принципи, і це, звичайно відображено у позиціях НАТО», - підсумував Столтенберг.

При цьому, згідно з інформацією ЗМІ, НАТО паралельно зі США передав російській стороні свої письмові пропозиції щодо безпеки у відповідь на вимогу Кремля. У документі викладені три сфери, де НАТО бачить простір для прогресу у відносинах з РФ.

Нагадаємо, що США надали Росії письмову відповідь на «гарантії безпеки». Держсекретар США Ентоні Блінкен розкрив зміст відповіді.

Раніше ми писали про те, що у середу, 26 січня, Білий дім має намір відправити до Росії свою письмову відповідь на «гарантії безпеки» Кремля.

Нагадаємо, Росія вимагає від НАТО та США гарантувати неприєднання України до Альянсу та чекає від Штатів письмової відповіді.

За даними ЗМІ, США попросили РФ не публікувати письмову відповідь про «гарантії безпеки», залишивши її секретною.

Напередодні генсек НАТО Столтенберг заявив, що Росія має вивести війська з України, Грузії та Молдови.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: