Держдеп дозволив країнам Балтії передати Україні частину американської зброї – ЗМІ

Читать на русском
Держави Балтії отримали згоду США на передачу Україні американської зброї. Йдеться про Литву, Латвію та Естонію.
Слово і діло

Держави Балтії отримали згоду США на передачу Україні американської зброї.

Як пише Politico, «Держдеп США дозволив Литві, Латвії та Естонії надіслати вироблені у США ракети та іншу зброю Україні».

Військова допомога від партнерів: що Україна отримала у 2021 роціСША передали Україні цього року партію Javelin та бронеавтомобілів, Велика Британія – протимінний трал. Військова допомога була також від Литви та Латвії.

Відповідно до правил експортного контролю три країни мали отримати дозвіл Держдепартаменту, перш ніж передавати свою зброю Україні.

Яку саме зброю нададуть точно не відомо, але за даними Reuters «погодження дозволить Естонії передати України протитанкові системи «Джавелін», а Литва зможе надіслати ракети «Стінгер».

Нагадаємо, з кінця жовтня 2021 року Росія стягує війська до українських кордонів. Західні ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що російське вторгнення в Україну може статися на початку 2022 року, до цього залучать близько 175 тисяч військовослужбовців РФ.

Ситуація біля східного українського кордону викликає занепокоєння серед чиновників США та країн Європи. За словами американського президента Джо Байдена, Білий дім готує комплекс заходів, щоби не допустити нового вторгнення Росії в Україну.

Раніше міністр оборони Олексій Резніков сказав, що нова хвиля військової агресії РФ проти України може розпочатися наприкінці січня 2022 року.

У МЗС РФ кажуть, що не готують вторгнення в Україну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: