Обвал на російському ринку: страховка РФ від дефолту подорожчала на 30 відсотків

Читать на русском
Інвестори, готові вкладатися в держборг Росії, виявляють недовіру до її облігацій та побоювання, що ризики від вкладень переважать вигоду
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Росія платить за свою агресивну політику втратами для власної економіки. Інвестори бояться інвестувати в державний борг РФ, рубль і російський ринок акцій падають (в черговий раз) на тлі дипломатичних невдач і загрози американських санкцій. А страховка РФ від дефолту подорожчала щонайменше на 30%.

Про це повідомляє Forbes.

CDS - п'ятирічні кредитні свопи держборгу РФ, які виступають у якості страховки від дефолту і дозволяють інвестору бути впевненим у виплатах - з 12 січня почали рости в ціні. За добу вони зросли на 20%. Таким чином інвестори, готові вкладатися в держборг Росії, виявляють недовіру до її облігацій і побоювання, що ризики від вкладень переважать вигоду, оскільки велика «премія» свідчить саме про такий розвиток подій.

Без прориву та конкретики: як пройшли переговори між Росією та США у ЖеневіЯкими були результати переговорів у Женеві між Росією та США та що про зустріч пишуть західні ЗМІ, читайте у матеріалі.

«Спреди російських CDS розширилися до 133,5-136,5 базисного пункту, що є максимальним значенням з травня 2020 року, коли економіка країни була в локдауні. Зростання цього показника - дуже поганий і тривожний сигнал для всіх російських активів» - повідомляє видання з посиланням на експертну думку.

Втім, кажуть економісти, це не смертельніший стан рубля і спредів. Так, в березні 2020 спреди виросли до 296 пунктів, а під час кризи 2009 року, санкційної війни 2014 року і кризи 2015 року і зовсім підіймалися до 600-800 пунктів. Економісти стверджують, що РФ не особливо постраждала тоді, і вже точно немає причин панікувати зараз.

На зростання впливають напружена геополітична ситуація та, як не дивно, ситуація в Казахстані - де для зміни команди старого президента на нових людей знадобилися масові бунти з повним розгромом одного міста. У Росії при трансфері влади від Путіна і його команди може повторитися те ж саме, що інвестори усвідомлюють. Масла в котел побоювань підливають ситуація навколо України, погрози США ввести санкції проти російського держборгу і невдача переговорів між РФ, НАТО і США в Женеві.

Нагадаємо, раніше державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що у разі провалу переговорів з Росією Вашингтон готовий ввести санкції.

Пізніше ЗМІ повідомили, що в США обговорюється можливість ввести нові санкції, спрямовані проти російської фінансової системи, що стане для Москви важким ударом.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: