Голова Фонду держмайна пояснив, чому не виконуються плани щодо приватизації

Читать на русском
Очільник ФДМ Дмитро Сенніченко також повідомив, куди в Україні йдуть гроші від продажу державного майна.
Дмитро Сенниченкоскрін з відео

Керівник Фонду держмайна Дмитро Сенніченко розповів, чому в Україні кілька років не виконувались високі плани щодо приватизації, і куди йдуть гроші від продажу державного майна.

Відповіді на ці питання він дав в інтерв'ю Андрію Оністрату на YouTube каналі «Бегучий банкир».

Очікування та реальність: який прибуток від приватизації отримала Україна за останні рокиЯкий прибуток від приватизації отримала Україна за останні роки, дивіться в інфографіці Слово і діло.

Зокрема, у Сенніченка запитали – чому в Україні багато років поспіль ставили дуже високі плани щодо приватизації і вони завжди недовиконувалися.

«Там були плани 17 млрд. грн. і так далі. Тому що, не Фонд держмайна ставить ці плани, а Мінфін та бюджетний комітет. І Мінфіну потрібно мати «вилку», щоб була можливість фінансувати дефіцит бюджету України», – розповів голова ФДМ.

Він уточнив, що надходження від приватизації не йдуть на видатки. Їх спрямовують на компенсацію зовнішніх запозичень.

«Тобто чим більше надійде від приватизації, тим більше можна взяти у борг ззовні. І вкрити ними дефіцит бюджету. Тобто це була така гра. Ми самі попросили на цей рік (2021 – ред.) поставити замість 6 млрд грн – 12 млрд грн. Але ж ми не думали, що Верховна рада заборонить нам на 6 місяців Велику приватизацію», – зазначив Сенніченко.

Він нагадав, що лише у травні 2021 року ухвалили закон, який розблокував Велику приватизацію.

«Минулого року (2021 – ред.) план із приватизації ми перевиконали ще у липні. Завдяки тому, що нам його зменшили через коронавірус. Цього року до бюджету вже зараховано понад 5 млрд. гривень. Це більше, ніж за минулі сім років. Кумулятивно», – додав голова ФДМ.

Большая приватизация: Как распродали Украину? | Бегущий БанкирБегущий Банкир

«Слово і діло» докладно писало про те, яку суму за останні роки розраховували отримати від приватизації та якою вона була в результаті. Так, у 2019 році від приватизації хотіли отримати 17,1 млн. грн. При цьому продали за рік держмайна на 549,5 млн. (3,2% від плану).

До бюджету на 2020 рік спочатку заклали 12 млрд грн від приватизації, але потім через коронавірус суму урізали до 500 млн. У результаті сума від продажів склала трохи більше ніж 2 млрд грн.

У 2021 році від приватизації хотіли отримати 12 млрд грн. За січень-вересень продали держмайна на 2 млрд. 86,3 млн. грн. (17,4% від плану).

У проекті бюджету на 2022 рік очікування від приватизації – 8 млрд грн прибутку.

Також ми зібрали обіцянки президента, Кабміну та нардепів щодо продажу держмайна.

А на інфографіці можна подивитися, які об'єкти не можуть продати і як рік у рік змінюється їхня вартість.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: