Велика приватизація: які об’єкти не можуть продати і як рік у рік змінюється їхня вартість

Читать на русском

У держбюджеті на 2021 рік зазначено, що цьогорічний дохід від приватизації становитиме 12 млрд грн. Сума досить велика, і як свідчить досвід попередніх років, дещо недосяжна. Раніше «Слово і діло» порівнювало щорічні надходження від приватизації, а зараз розглянемо, які об’єкти уже кілька років поспіль планують продати, але досі не можуть цього зробити.

До об’єктів великої приватизації належать держпідприємства, балансова вартість яких перевищує 250 млн грн. Нині на продаж готують 23 об’єкти. Ціна цих активів із роками зростала, але від початку великої приватизації їх досі не купили. Цьогоріч Фонд держмайна має на меті продати якомога більше таких об’єктів.

Станом на кінець першого півріччя 2020 року балансова вартість найдорожчого із запропонованих підприємств становила 8,6 млрд грн ‒ це ПАТ «Центренерго». Зважаючи на те, що процедура приватизації триває від дев'яти до одинадцяти місяців, продаж компанії планується на другий квартал 2021 року.

Трішки дешевшим є АТ «Харківобленерго» ‒ 5,7 млрд грн. На третьому місці найдорожчими у секторі енергетики об’єктами є «Запоріжжяобленерго» та «Криворізька ТЕЦ» ‒ по 3,1 млрд грн.

Також до переліку входять: «Тернопільобленерго» , «Миколаївобленерго», «Хмельницькобленерго», Херсонська ТЕЦ, Дніпровська ТЕЦ, Одеська ТЕЦ, Сєвєродонецька ТЕЦ.

Крім енергетичних компаній, на приватизацію виставили «Об'єднану гірничо-хімічну компанію», Вугільну компанію «Краснолиманська», «Азовмаш», «Електроважмаш», «Сумихімпром», Одеський припортовий завод, компанію «Оріана», «Президент-Готель», компанію «Індар» та «Украгролізинг».

Крім того, за 400 млн грн хочуть продати «Перший київський машинобудівний завод» та за 1,6 млрд грн ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат».

Нагадаємо, цьогорічні аукціони з продажу перших об'єктів великої приватизації можуть відбутися вже влітку.

Крім того, Національний банк України планує незабаром продати державний ПриватБанк. Ця приватизація може викликати чималий інтерес у низки престижних міжнародних інвесторів зі США і ЄС, впевнені в НБУ.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: