Велика та мала приватизація: скільки об’єктів планують продати у 2021 році

Читать на русском
Яка в Україні ситуація з малою та великою приватизацією і які об’єкти Міноборони не хоче передати на продаж, читайте в матеріалі Слово і діло.
Велика та мала приватизаціяСлово і діло

1 травня набув чинності закон, який скасовує заборону на проведення аукціонів з продажу об'єктів великої приватизації. Відтак вже цього літа Фонд держмайна має на меті продати 23 таких підприємства та отримати дохід у розмірі 12 млрд грн. «Слово і діло» дізналося, яка в Україні ситуація з малою та великою приватизацією і які об’єкти Міноборони не хоче передавати на продаж.

Мала приватизація в Україні

Відповідно до закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» уповноважені органи управління надають Фонду держмайна пропозиції стосовно включення об’єктів до переліку приватизації.

Таким чином у 2020 році ФДУ звернувся до 118 уповноважених органів, щоб отримати від них відповідні пропозиції. У відповіді на запит «Слово і діло» Фонд держмайна повідомив, що станом на кінець березня відповіла 41 структура, надавши перелік із 448 об’єктів малої приватизації, з них:

  • 193 об’єкти включено до переліків тих, що підлягають приватизації в 2021 році;
  • 34 об’єкти не підлягає включенню до переліку;
  • по 27 об’єктах пропозиції відкликані;
  • щодо 194 об’єктів триває опрацювання пропозицій.

Крім того, в І кварталі 2021 року до переліку об’єктів малої приватизації, що підлягають продажу в 2021 році, включено 36 об’єктів, які пропонувались ще у минулому році.

Нині до переліку об’єктів малої приватизації включено 1 053 об’єкти.

Велика приватизація у 2021 році

Перелік об’єктів великої приватизації включає 23 об’єкти, балансова вартість яких перевищує 250 млн грн.

Станом на кінець першого півріччя 2020 року балансова вартість найдорожчого із запропонованих підприємств становила 8,6 млрд грн ‒ це ПАТ «Центренерго».

А найдешевшим з цього переліку є чотиризірковий «Президент-готель» у центрі Києва, побудований у 1990 році. Готель має 374 номери, а його територія займає загалом 2,4 гектари. Балансова вартість цього об’єкту сягає 300 млн грн.

Також Фонд держмайна веде роботу щодо включення низки об’єктів до переліку тих, що підлягають приватизації. Зокрема, у сфері управління Міністерства оборони України перебувають:

  • державне підприємство Міністерства оборони України «Готель «Власта» (код за ЄДРПОУ 31362413) за адресою: 79007, м. Львів, вул. Клепарівська, 30;
  • готель «Братислава», що перебуває на балансі концерну «Військторгсервіс» за адресою: 50046, Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, мкрн. Всебратське-2, буд. 65;
  • державне підприємство «Готель «Козацький» за адресою: м. Київ, вул. Михайлівська, 1/3.

За інформацією, яку надали регіональні відділення ФДМУ, зазначені об’єкти є збитковими, проте Міністерство оборони України відмовляється передавати їх на приватизацію.

Крім того, прем'єр Денис Шмигаль назвав найвідоміші з-поміж стратегічних активів, які не продаватимуть ані зараз, ані в перспективі:

  • НАК «Нафтогаз України»;
  • НАЕК «Енергоатом»;
  • НЕК «Укренерго»;
  • «Укргідроенерго»;
  • «Укрзалізниця»;
  • «Укрпошта»;
  • «Південмаш».

Раніше «Слово і діло» порівняло, які надходження від приватизації щорічно закладала влада у бюджет і що Україна отримувала у результаті.

Також ми писали, як з роками змінювалася балансова вартість об’єктів великої приватизації.

Софія Телішевська, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: