Новорічні свята: чи посилюватимуть карантин і за яких умов можна відпочити на лижних курортах

Читать на русском
Яким буде карантин в Україні на новорічні свята, чи можна поїхати відпочивати на гірськолижний курорт – у матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

Наближаються свята, і вже за півтора тижня на українців чекають тривалі вихідні. Спочатку відпочиватимемо три дні на католицьке Різдво, потім три дні (з 1 до 3 січня) на Новий рік та ще три дні на православне Різдво. Але вже який рік свята псує пандемія коронавірусу – тепер усі свої плани потрібно коригувати з урахуванням карантинних обмежень. «Слово і діло» розібралося, чи планують в Україні посилювати карантин на свята, чи можна влаштувати корпоратив і як працюватимуть гірськолижні курорти.

МОЗ не планує посилювати карантин на новорічні свята

У Міністерстві охорони здоров'я повідомили, що не планують посилювати карантин на новорічні свята.

«Україна вже перебуває в адаптивному карантині, і до новорічних свят запровадження додаткових обмежень не планується. Торік у цей час була нова хвиля. Щоправда, ми тоді після свят запроваджували карантинні обмеження, що дало нам змогу хвилю відтягнути в часі. Закликаю святкувати у безпеці. В ізоляції з рідними та повним курсом вакцинації», – заявив Віктор Ляшко.

Свята в Україні у 2022 році: на які дати припадають вихідніСкільки буде вихідних у 2022 році, на які дні випадають державні свята та коли буде перенесення робочих днів, дивіться на інфографіці.

Таким чином, карантин у кожному регіоні, як і раніше, залежатиме від «зеленої», «жовтої» або «червоної» зони.

За прогнозами Ради нацбезпеки, на свята в Україні має бути стабільна епідемічна ситуація, але водночас може з'явитися новий штам коронавірусу «Омікрон».

Після свят у МОЗ очікують зростання захворюваності на коронавірус. «Наприкінці січня є сезонне підвищення захворюваності. Воно пов'язане із сезонними коливаннями… Тому також очікуємо наприкінці січня поступове збільшення нових випадків», – заявив головний санлікар Ігор Кузін. Київська школа економіки має аналогічний прогноз.

Чи можна буде вакцинуватися від COVID-19 на свята

Для тих, хто ще не вакцинувався від коронавірусу, є хороша новина: центри масової вакцинації працюватимуть у період новорічно-різдвяних свят.

«Ніхто не зупинятиметься. Ми зараз розробляємо плани разом із Міністерством охорони здоров'я та керівниками областей з вакцинації та у святкові дні. Щоб усі центри вакцинації працювали, і люди могли прийти та щепитися», – розповів заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

Новий рік-2022: чи заборонено проводити корпоративи

У 2020 році уряд вирішив заборонити проведення святкових заходів у розважальних закладах та ресторанах. Заборона діяла з 19 грудня і до кінця лютого, і стосувалася корпоративів, днів народжень, весіль тощо.

Цього року Кабмін такого рішення не ухвалював. Але в «жовтій» та «червоній» зоні і так діють суворі правила відвідування громадських місць.

У «жовтій» зоні, щоб потрапити до закладу громадського харчування (а також до закладів культури або на масові заходи), потрібно мати сертифікат про отримання однієї або двох доз вакцини від коронавірусу, негативний ПЛР-тест або сертифікат про одужання.

У «червоній» зоні відвідувачі закладів громадського харчування мають бути повністю вакциновані від коронавірусу (підійде також негативний тест та сертифікат про одужання).

Тож, швидше за все, додаткові обмеження приймати на свята не будуть, але в МОЗ закликатимуть українців або взагалі утриматися від вечірок та корпоративів, або відвідувати їх лише вакцинованим людям.

Як працюватимуть гірськолижні курорти

Роботу гірськолижних курортів на свята теж не обмежуватимуть, але в Міністерстві охорони здоров'я вже розробили суворі правила для відпочивальників.

Працюватимуть курорти лише для вакцинованих громадян: повнолітні відвідувачі повинні мати документ, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 (або негативний ПЛР-тест або сертифікат про одужання).

У МОЗ рекомендували перевіряти COVID-документи під час заселення в готель або під час купівлі абонементу на гірськолижне катання.

Відсьогодні в Україні посилюють карантин: на що варто звернути увагуНайосновніші нововведення - посилення правил в жовтій зоні, а також різке скорочення термінів дії багатьох сертифікатів

Відвідувачам курорту рекомендується надати унікальну позначку, яка свідчитиме про те, що в людини вже перевірили документи. «Турист верифікуватиметься, показуватиме свої документи про ПЛР-тест або сертифікат, йому на спортивний одяг наклеюють спеціальну наліпку, яка матиме індивідуальний номер і за якою людину можна буде ідентифікувати у разі спеціальної перевірки. Крім того, буде створено спеціальну базу цих номерів», – розповів головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Крім того, відвідувачі курортів зобов'язані перебувати у громадських місцях у захисних масках.

Організатори відпочинку мають забезпечити гостям:

  • наявність достатнього запасу засобів індивідуального захисту;

  • постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників у санвузлах;

  • вологе прибирання місць найбільшого скупчення відвідувачів;

  • централізований збір та утилізацію використаних засобів індивідуального захисту,

Вакцинованими від коронавірусу мають бути і працівники курортів, або надати негативний ПЛР-тест чи сертифікат про одужання. Інакше працівників не повинні допустити до роботи.

Перед початком зміни співробітники мають пройти температурний скринінг. Тих, у кого є симптоми ГРВІ або температура вище 37,2 °C, слід ізолювати.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна побачити, скільки вихідних матимуть українці у 2022 році.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: