Зеленський відповів на петицію щодо повного скасування карантину та вакцинації від коронавірусу

Читать на русском
Глава держави Володимир Зеленський відповів на петицію про відміну карантину та добровільно-примусової вакцинації від коронавірусу.
З відкритих джерел

Глава держави Володимир Зеленський відповів на петицію про відміну карантину та добровільно-примусової вакцинації від коронавірусу.

Відповідь президента була оприлюднена сьогодні на його офіційному сайті.

Петицію про «Повне скасування карантину та добровільно-примусової вакцинації від COVID-19» була створена 27 вересня цього року Юрієм Ахрамейком. Вона набрала необхідних для розгляду 25 тис. підписів.

У своїй відповіді на петицію Зеленський зазначив, що відповідно до Конституції України людина, її життя та здоров'я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Втім, основами законодавства України про охорону здоров'я встановлено обов'язок громадян України не лише дбати про здоров'я своє та дітей, а й не шкодити здоров'ю інших громадян, а також у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди та робити щеплення.

Електронні петиції: як Зеленський реагує на прохання українцівЗа час президентства Володимира Зеленського українці зареєстрували 16,7 тисячі петицій на сайті ОПУ. Зеленський відповів на 19.

При цьому передбачено, що щодо окремих особливо небезпечних інфекційних захворювань можуть проводитись обов'язкові медичні огляди, профілактичні щеплення, лікувальні та карантинні заходи.

Законами України «Про захист населення від інфекційних хвороб» (частина перша статті 12) та «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (частина перша статті 27) передбачено обов'язковість профілактичних щеплень проти туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця та кору.

Для запобігання поширенню інших інфекційних захворювань обов'язковим профілактичним щепленням підлягають працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та поширення ними інфекцій.

Крім того, частиною 3 ст.12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» встановлено, що у разі загрози виникнення особливо небезпечної інфекційної хвороби або масового її поширення на відповідних територіях та об'єктах можуть проводитись обов'язкові профілактичні щеплення.

«Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачено, що тимчасово, на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, з урахуванням епідемічної ситуації можуть бути введені обмежувальні протиепі заходи щодо фізичних осіб (пункт 23 розділу X «Прикінцеві положення»). Особи, винні у порушенні законодавства про захист населення від інфекційних хвороб, відповідають відповідно до законів України (стаття 41 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»)», - йдеться у повідомленні.

У зв'язку з оголошенням пандемії COVID-19 уряд України ухвалив постанову від 9 грудня 2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та введення обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS» . Наразі дія карантину на території України продовжена до 31 грудня 2021 року.

2 квітня цього року Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення «Про Національний план вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, до кінця 2021 року».

«Відповідно до зазначеного рішення Кабінету Міністрів України доручено, зокрема, розробити та затвердити Національний план вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, з урахуванням кращого міжнародного досвіду, передбачивши, зокрема, встановлення мінімально необхідного значення. кількості щеплень, визначення джерел та строків постачання вакцин для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19), визначення осіб, відповідальних за реалізацію плану, кінцевою метою якого є охоплення вакцинацією більшості дорослого населення України не пізніше грудня 2021 року для формування колективного імунітету хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2», - наголошується у відповіді.

На виконання зазначеного Кабміном затверджено розпорядження від 12.04.2021 № 340 "Про затвердження Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на період до 31 грудня 2021 року".

«Таким чином, суспільні відносини щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя, правові, організаційні та фінансові засади діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій регулюються законодавством України», - наголошується у відповіді.

Зеленський подякував усім, хто приєднався до цієї петиції. І побажав берегти себе та рідних.

Раніше Зеленський відповів на петицію із проханням закрити в'їзд для росіян.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: