Апеляційна палата забрала в антикорупційного суду справу про «трубу Медведчука»

Читать на русском
Апеляційна палата розглянула і задовольнила подання антикорупційного суду про направлення кримінального провадження до іншого суду.
Апеляційна палата Вищого антикорупційного судуфото: «Слово і діло»

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду забрала у ВАКС справу за обвинуваченням експерта у причетності до передачі частини нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» нібито оточенню народного депутата від фракції «Опозиційна платформа - За життя» Віктора Медведчука. Її розглядатиме районний суд у Дніпропетровській області.

Таке рішення 22 грудня ухвалила колегія суддів АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, антикорупційний суд звернувся з поданням до апеляційної палати ВАКС з питанням передачі справи «труби Медведчука» до іншого суду. Судді встановили, що обвинувачена Ольга Конопліна на момент вчинення правопорушення обіймала посаду заступника директора з будівництва Державного підприємства «Український державний науково-дослідний і проектний інститут азотної промисловості і продуктів органічного синтезу». Отже, на їх думку, вона не є спеціальним суб'єктом злочину, згідно переліку, наведеному в пункту 1 частини 5 статті 216 Кримінального процесуального кодексу.

Водночас судді вважають, що одне з правопорушень, інкримінованих Конопліній, зокрема злочин за ч. 3 ст. 365-2 КК України, відповідно до примітки ст.45 КК України, є корупційним. Однак, станом на звернення з обвинувальний актом до суду, ч. 3 ст. 365-2 КК України не підпадає під умови, визначені пунктами 2-3 ч. 5 ст. 216 КПК України. Тобто, хоч злочин й є корупційним, але відсутня будь-яка з умов, передбачених п.п.1-3 ч. 5 ст. 216 КПК України.

«Подання колегії суддів ВАКС про направлення кримінального провадження за обвинуваченням (Ольги Конопліної – ред.) за ч. 3 ст. 365-2, ч. 2 ст. 384 КК України до іншого суду – задовольнити. Направити кримінальне провадження для розгляду за підсудністю з ВАКС до Баглійського районного суду міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області», – йдеться в рішенні.

Рішення ухвалила колегія суддів у складі: Даніїли Чорненької (головуюча), Миколи Глотова, Інни Калугіної, Андрія Никифорова і Олега Павлишина.

Зазначимо, що в одного судді з вказаної колегії є окрема думка. Як вважає суддя Микола Глотов, справу про «трубу Медведчука» треба було залишити в антикорупційному суді. На його думку, матеріали стосовно Конопліної хоч і був виділені в окреме провадження, але стосується одних і тих самих фактів. Зокрема, йдеться про втратою державою майна на 212,28 млн грн. Тобто, справа підсудна ВАКС, а матеріали виділили через необхідність забезпечити розгляд в розумні строки питання щодо винуватості обвинуваченої, так як іншим особам підозри на відповідний момент не було пред'явлено.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили експертці про підозру у зловживанні повноваженнями та у введенні в оману суду. За версією НАБУ, підозрювана склала завідомо недостовірний висновок, який став підставою для винесення рішення Господарського суду Рівненської області, який у серпні 2017 року відмовив у визнанні права власності на частину нафтопродуктопроводів «Самара – Західний напрямок» за державою. На думку детективів, експертка винесла цей висновок в інтересах ТОВ «Прикарпатзахідтранс», яке отримало у власність частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок».

Раніше ВАКС заарештував частину нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок» і передав його в управління Національного агентства з розшуку та менеджменту активів. Пізніше апеляційна палата ВАКС залишила це рішення без змін.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: