Лукашенко прибрав з конституції Білорусі без’ядерний та нейтральний статус країни

Читать на русском
Конституційний референдум заплановано на лютий 2022 року, однак його конкретна дата поки не оголошена.
фото: РБК

З конституції Білорусі можуть зникнуть рядки про без’ядерний та нейтральний статус держави.

Про це стало відомо з проєкту конституційних змін, який був оприлюднений на сайті державного інформаційного агентства БелТА.

Зазначається, що зміни стосуються статті 18 конституції Білорусі. Із діючої редакції пропонується прибрати фразу: «Республіка Білорусь має на меті зробити свою територію без'ядерною зоною, а державу – нейтральною».

Натомість там пропонується додати іншу фразу: «Республіка Білорусь виключає військову агресію зі своєї території щодо інших держав».

Перевзувся у повітрі: як Лукашенко здав Білорусь без боюНевизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко нещодавно зробив низку антиукраїнських заяв.

Варто зазначити, що конституційний референдум заплановано на лютий 2022 року, однак його конкретна дата поки не оголошена. В свою чергу, проєкт змін до конституції було оприлюднено лише 27 грудня.

Як і прогнозувалося, у новій редакції пропонують зменшити повноваження президента. Також офіційно прописують права органу, що раніше мав декларативний статус - Всебілоруських народних зборів, надаючи йому ширші повноваження, ніж парламенту.

При цьому, якщо Лукашенко зважиться на «транзит влади», нова редакція Конституції передбачає для нього пожиттєвий статус делегата Всебілоруських народних зборів, а також гарантує недоторканність, забороняючи притягнення його до відповідальності за дії, вчинені на президентській посаді.

Нагадаємо, що у Білорусі заявили про готовність розмістити російську ядерну зброю.

Пізніше Зеленський відреагував на заяву Білорусі щодо розміщення російської ядерної зброї.

Також, у Білорусі саджатимуть у в'язницю за заклики впровадити проти Лукашенка санкції.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: