Перевзувся у повітрі: як Лукашенко здав Білорусь без бою

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Олександр Лукашенко анонсував спільні військові навчання Білорусі та Росії, які мають пройти біля кордонів України протягом найближчих двох місяців. Це лише одна з численних украй неприємних для України заяв, які пролунали з вуст пана Лукашенка в останні три дні. Серед них виділяється фактичне визнання окупованого Криму як частини Росії. Що трапилося з «бацькою» і чим усе це може закінчитися?

В останні кілька днів невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко відзначився низкою недружніх для України заяв. У вівторок, 30 листопада, медіагрупа «Росія сьогодні» опублікувала інтерв'ю з паном Лукашенком, взяте відомим російським пропагандистом Дмитром Кисельовим. Говорячи про приналежність Криму, Лукашенко зауважив, що після незаконного «референдуму» 2014 року Крим став «російським».

«Ми всі розуміли, що Крим де-факто – це російський Крим. Після референдуму та де-юре Крим став російським», – заявив Лукашенко. Також зазначив, що вже домовився із президентом РФ Володимиром Путіним про відвідання окупованого Криму. Водночас «бацька» заявив, що має на це повне право, оскільки це і його Крим теж.

На вербальному визнанні окупації українського півострова Лукашенко далі не зупинився. Він також заявив, що всіма силами намагатиметься зробити Україну «нашою» країною, бо «там наш народ», а у разі «агресії України проти РФ» стане на бік Росії.

Заяви Лукашенка про визнання Криму російською територією, навіть якщо їх буде оформлено документально, навряд чи визнає міжнародна спільнота. Нагадаємо, президентські вибори серпня 2020 року, за результатами яких Лукашенко оголосив себе президентом, спричинили акції протесту в Білорусі. Народні виступи були жорстко придушені силовиками, що й дозволило «бацьку» всидіти у кріслі глави держави із вельми сумнівною легітимністю.

Проте формальна сторона питання тепер навряд чи має велике значення. Стрімкий розпад особистості пана Лукашенка є. Адже ще влітку Олександр Григорович, який не збирався підтримувати Росію в гіпотетичному конфлікті з Україною, висловлював бажання стати між ворожими сторонами, виступаючи в ролі миротворця. А зараз ситуація різко змінилася. Лукашенко навіть заявляє про готовність розмістити на своїй території російську ядерну зброю, а також анонсує спільні російсько-білоруські навчання біля кордонів з Україною у найближчі два місяці.

Усе це відбувається на тлі тривожних повідомлень про широкомасштабне російське військове вторгнення, що готується на територію України. Як бачимо, Лукашенко вже не просто «ліг під Путіна», а досить активно грає на його полі. Для того, щоб остаточно схилити «бацьку» на російську сторону, знадобилося трохи менше місяця. Нагадаємо, перший тривожний дзвінок (або навіть сирена) пролунав ще 4 листопада, коли Лукашенко та Путін підписали інтеграційний декрет союзної держави Росії та Білорусі. Того ж дня Лукашенко вперше натякнув, що не проти поїхати до Криму.

Швидкість, з якою Олександр Григорович перевзувся у повітрі, здивувала навіть Кремль, де добре пам'ятають, як довго «бацька» водив їх за ніс, вибиваючи російське фінансування. Тепер, очевидно, жереб кинутий і в Кремлі активніше підштовхуватимуть Лукашенка до закріплення підлеглого стану. А сам Володимир Путін отримав чудовий інформаційний привід для великої пропагандистської компанії у масштабах СНД. Чи жарт, що ціла Білорусь здалася практично без бою.

Ну а для України відбувся факт стратегічного напівоточення. Тепер нам абсолютно точно потрібно зміцнювати і північний кордон.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: