В одного з народних депутатів знайшли російський паспорт – «Схеми»

Читать на русском

В одного із чинних народних обранців від ОПЗЖ Олександра Пономарьова журналісти знайшли російський паспорт.
Радіо Свобода

В одного із чинних народних обранців від ОПЗЖ Олександра Пономарьова журналісти знайшли російський паспорт.

Про це йдеться у розслідуванні Схем.

За інформацією ЗМІ, місцеві мешканці Бердянська інколи називають місто «Пономарьовськом» через вплив на місто депутата Пономарьова.

Останні 10 років Олександр Пономарьов – народний депутат. Раніше був регіоналом та членом депутатської групи «Воля народу». Зараз він перебуває у складі партії ОПЗЖ.

У Раді він майже не виступав і не раз потрапляв у рейтинги прогульників.

Увагу ЗМІ Олександр Пономарьов привертав лише кілька разів. Наприклад, коли кнопкодавив чи коли в кулуарах Ради напав на журналістів та силою відібрав у них телефони.

У липні 2019-го Національна поліція викликала Олександра Пономарьова як свідка у справі про вбивство бердянського активіста Віталія «Сармата» Олешка, але на допит він тоді не відбувася. Припущення про те, що до вбивства Олешка може бути причетний Пономарьов, висловлювали і рідні «Сармата».

У деклараціях Олександра Пономарьова немає жодної згадки про його бізнес. Офіційно всі компанії та підприємства, які з ним пов’язують, контролюють його родичі та знайомі. Згідно з даними YouControl, так звана «бізнес-група Олександра Пономарьова» налічує близько 35 компаній.

Деякі з компаній, пов'язаних з Пономарьовим, уже багато років мають суттєвий вплив на боєздатність української армії. І це при тому, що СБУ перевіряє їхню причетність до псування понад 20 танків через постачання нібито неякісного мастила, а сам Пономарьов, як встановили «Схеми», – громадянин Росії і вже, як мінімум, 18 років має російський паспорт.

Таємниця депутата. Член ОПЗЖ виявився громадянином Росії | СХЕМИ № 318Радіо Свобода

Народний депутат, з яким пов’язують компанії, що стали фігурантами мастильного скандалу та мають особливі умови у сфері закупівель танкових олив, – громадянин Росії. Підтвердження цієї інформації «Схеми» отримали одразу з двох, незалежних одне від одного, джерел, у яких є доступ до системи «Роспаспорт».

Згідно з цими даними, вперше документ громадянина Росії Олександру Пономарьову видали у 2003 році у Рибновському районі Рязанської області.

Саме там, згідно з наявними даними, він того дня зареєстрував і місце свого проживання.

Російський паспорт Пономарьову видали на підставі «обміну». У супровідній заяві, підписаній його іменем, у пункті про наявність іноземного громадянства вказано: «Стаття 13 розділ 1». Йдеться про положення Федерального закону Російської Федерації щодо громадянства. Згідно з ним, для отримання громадянства Росії Олександр Пономарьов мав безперервно проживати на її території не менше від 5 років.

Нагадаємо, 4 жовтня в Укрексімбанку стався напад на знімальну групу проєкту «Схеми» під час інтерв'ю з Головою правління банку Євгеном Мецгером, в його кабінеті. Поліція відкрила кримінальне провадження.

У банку озвучили свою версію подій - знімальну групу звинуватили в спробі протиправно заволодіти інформацією з обмеженим доступом.

Пізніше редакція проєкту «Схеми» за допомогою технічних фахівців відновила відео на обох камерах, які співробітники Укрексімбанку відібрали у журналістів проєкту під час нападу на них у кабінеті голови правління Державного банку Євгена Мецгера 4 жовтня. Після чого Мецгер заявив, що повністю визнає свою відповідальність і вирішив відсторонитися на час слідства.

7 жовтня двом посадовим особам Укрексімбанку, один з яких його голова Євген Мецгер, вручили підозру у зв'язку з нападом на журналістів програми «Схеми» під час запису інтерв'ю - причому тільки з другого разу.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: