У Росії активно вербують бойовиків «звільняти Новоросію» – росЗМІ

Читать на русском
Планувалося набрати не менше 120 осіб з хорошим бойовим досвідом. Однак вербування проходить не просто - і журналісти з'ясували чому.
Ілюстративне фотоprm.ua

У Росії розгорнулося активне вербування бойовиків для «роботи» на території окупованих Росією районів Донецької та Луганської областей України (ОРДЛО). Російські рекрутери набирають бійців, розповідаючи їм історії про прийдешнє «звільнення Новоросії».

Про це повідомляється у розслідуванні видання Meduza.

Журналісти поговорили з великою кількістю співрозмовників - ветерани спеціальних підрозділів російських армії та спецслужб, сумнозвісні бойовики «ПВК Вагнера», терористи з «Союзу добровольців Донбасу» і, звичайно, вербувальники. Практично всі вони охоче розповіли багато, але попросили про анонімність.

Епоха ультиматумів: як нагнітається напруженість довкола УкраїниМіністр оборони Російської Федерації звинуватив Україну у спробах використати заборонену зброю.

Так, вербувальники кажуть, що найманців почали набирати ще три місяці тому, а в останні тижні відбулася різка активізація процесу. Бойовиків вербують як в самій Росії, так і серед жителів ОРДЛО. Планувалося набрати не менше 120 осіб з хорошим бойовим досвідом. Однак вербування натикається на складнощі - і журналісти з'ясували, на які.

Бойовики, розмовляючи з журналістами, розповіли, що вербувальники представляються співробітниками російського Міністерства оборони. Саме від них бойовики чують, що мета операції - «звільнення Новоросії». Але найчастіше бойовикам не називають ні суму винагороди, ні район і мета операції. Тому багато хто відмовляється - якщо дійсно відправлять на Донбас, то там можна і загинути. Один з бойовиків розповів, що йому запропонували 240 тисяч російських рублів на місяць (близько 88 тис. грн). Однак деякі вважають, що це занадто малі гроші, щоб за них стояти під кулями та снарядами української армії.

Компроміс чи мир з позиції сили: як змінювалася думка українців щодо розв'язання конфлікту на ДонбасіЗа роки війни на Донбасі менше українців згодні на мир за будь-яку ціну, але більше почали виступати за частковий компроміс.

«Туди просто не хочуть їхати, тому що там регулярна армія: проти неї дуже складно воювати. Якщо є регулярна армія, то втрати будуть дуже великими» - коротко пояснив інтерв'юйований бойовик.

Крім того, за даними журналістів, безпосередньо в псевдореспубліках створюють власні підрозділи найманців. У них входять ув'язнені.

«Ті, хто формуються в Луганську, сиділи. А потім раптово опинилися в цьому загоні. Це реально кримінальники, до того ж люди в серйозному віці (від 45 років). Через два тижні після перебування в розташуванні частини їм дали косар гріна. І вони зараз: дивляться плазму, стають на речове забезпечення, отримують форму. Їм поки все подобається. Вони реально вважають, що скоро «танки на захід» і «у Ла-Маншу зустрінемося» - обурено розповів журналістам ще один з бойовиків.

Раніше ми писали про те, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу 21 грудня звинуватив Збройні Сили України та США в підготовці на Донбасі провокації із застосуванням хімічної зброї. Нібито на Донбасі є співробітники американських приватних військових компаній, яким доставили компоненти хімічних вражаючих речовин.

У Міноборони назвали дезінформацією заяву Росії про те, що нібито українські військовослужбовці та представники американських приватних військових компаній готують на Донбасі провокації з використанням хімзброї.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: