Три сценарії розвитку економіки у 2022 році: криза, прорив чи стагнація

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Незважаючи на всі політичні, економічні, соціальні та геополітичні виклики у 2021-му році – економіка України хоч із суттєвими труднощами, проте продовжила зростання. Щоправда, за деякими показниками, ми досі наздоганяємо рівень початку 2010-х років.

Восени прогнози зростання ВВП України у поточному році дещо скоригувалися – звісно, в протилежний від зростання бік. Так, Міжнародний валютний фонд ще на початку жовтня погіршив прогноз зростання економіки України у 2021-му з 4% до 3,5%, а у листопаді ще більше змінив цифри – до 3,2%.

В JP Morgan були ще більш песимістичними та суттєво погіршили прогноз зростання реального ВВП України у поточному році з 4,5% до 2,3%.

В ухваленому нещодавно Державному бюджеті на 2022 рік зростання ВВП заклали на рівні 3,8%, що на 0,8 процентного пункту менше, ніж у чинному бюджеті.

Усі ці цифри наштовхують як мінімум на думки про стагнацію української економіки. Ще більше думок – про суттєве погіршення ситуації в економіці через можливу появу низки «чорних лебедів», які цього року Україну, на щастя, оминали. Нарешті, є слабка надія і на оптимістичний сценарій – звісно, він багато в чому буде залежати не лише від економічної складової, а ще й від політичної та геополітичної.

Песимістичний сценарій

Україна закінчує 2021-й та розпочне 2022-й рік із енергетичної кризи. Низькі запаси вугілля та висока ціна на газ може спричинити якщо не справжній колапс, проте суттєве розбалансування всієї ситуації в економіці держави. Передусім, є ризики суттєвого зростання тарифів, до чого не готові ні громадяни, ні державний бюджет. Йдеться і про можливу зупинку великих підприємств, і про банкрутство малого та середнього бізнесу, і про віялові відключення електроенергії, і про безробіття, і про можливе зростання соціальної напруженості. Сподіватися на допомогу міжнародних партнерів – було би надто наївно.

Якими будуть інфляція, курс та обсяг ЗВР у найближчі роки: прогноз МінекономікиМінекономіки прогнозує на найближчі роки зростання курсу долара та середньої зарплати, зниження інфляції.

Так само тиснутиме на українську економіку й зростання геополітичної напруженості довкола скупчення російських військ. Відсутність рішення щодо подальшого співіснування із північним сусідом нависатиме над економікою України Дамокловим мечем.

Так само досі не меншою проблемою може стати нова хвиля пандемії коронавірусу COVID-19, яка знову набирає обертів зв’язку із появою нового штаму вірусу «Омікрон».

Поки що саме ці три найбільші загрози для вітчизняної економіки можуть спричинити суттєве погіршення усіх показників, й призвести до чергових криз та потрясінь.

Економічний «День бабака»

Як у відомому фільмі – не найгіршим, проте нічим не кращим для України може бути сценарій економічної стагнації. Так зване «зростання без зростання», коли економіка хоч і показує первні успіхи, проте цього замало для того, аби здійснити суттєвий поступ на новий якісний рівень.

Держбюджет-2022: як зміняться видатки порівняно з поточним рокомВидатки у держбюджеті-2022 порівняно з поточним роком зросли на 3,8 відсотка – до 1 трлн 499,5 млрд грн. На що витрачатимуть гроші – на інфографіці.

Загалом економісти вказують на те, що у країнах, які розвиваються, показники зростання у 3-5% щороку – надто повільний темп, аби бодай трохи покращити своє економічне становище. Тоді як для «ривка» потрібно хоч би 7-8% зростання протягом 3-5 років. Звісно, таких показників можна досягти, провівши низку успішних реформ та залучивши суттєві іноземні інвестиції.

Саме із показниками іноземних інвестицій Україна не може похвалитися останні роки - за підсумками 2021-го року загальні інвестиції не перевищать 10% ВВП. Найбільші обсяги прямих іноземних інвестицій, за даними НБУ, спостерігались у 2010-2013-х роках. Відновлення довіри до України почалося лише 2016-го року, і ситуація із надходженням інвестицій в останні 2 роки – змінюється поки що дуже кволими темпами.

Не додає впевненості ні рішення про запровадження так званих «інвестнянь», ні останні новини довкола начебто необґрунтованих дорахувань податків приватному бізнесу із іноземними інвестиціями.

Без подолання корупції, судової реформи, створення та розвитку інноваційних кластерів економіки, залучення інвестицій – вийти зі стану стагнації у найближчі роки вітчизняній економіці не вийде.

Дрібка оптимізму

Попри те, що JP Morgan суттєво знизив прогноз зростання ВВП України у поточному році, аналітики інвестбанку зберегли прогноз зростання української економіки у 2022-му на 5%. Це найбільш оптимістичний прогноз, адже Нацбанк, МВФ, Світовий банк, ЄБРР та Morgan Stanley прогнозують зростання ВВП України у 2022-му нижче 4%.

Істотного зростання реального доходу для більшості українців не буде – експертЗа підсумками першого кварталу 2021 року економіка України продемонструвала досить невтішні показники

Що може допомогти українській економіці у 2022 році таки досягти найоптимістичнішого показника бодай у 5% зростання ВВП?

Як і цього року – високі ціни на сировину та хороший врожай. Втім зростання енергоносіїв може зробити вітчизняну продукцію неконкурентоздатною у світі.

Крім того, успіхи на дипломатичному напрямку та зусилля у напрямку вакцинації населення з метою знизити ризики нових локдаунів – також можуть додати впевненості зростанню ВВП.

Продовження співпраці з МВФ та рекордні золотовалютні запаси НБУ також можуть додати більшої впевненості фінансовому сектору України.

Навіть за всіх сприятливих обставин сподіватися на суттєвий «прорив» української економіки без реалізації системних реформ – не варто. Зростання ВВП на 4-5% в наступному році буде вважатися чи не найбільш оптимістичним сценарієм для нашої країни.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: