Істотного зростання реального доходу для більшості українців не буде – експерт

Читать на русском
За підсумками першого кварталу 2021 року економіка України продемонструвала досить невтішні показники
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В умовах падіння української економіки більшої частини населення країни не варто розраховувати на істотний приріст одержуваного реального доходу.

Про це розповів Андрій Новак, голова Комітету економістів України в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Реальне зростання доходів буде набагато менше, ніж номінальний, тому що він відбувається за рахунок зростання мінімальної зарплати. А частка українців, які дійсно працювали тільки на мінімальну зарплату, дуже невелика. Більшість українців по бухгалтерії отримували мінімальну зарплату плюс доплати в конвертах. Зараз тільки збільшиться бухгалтерська частина мінімальної зарплати, тому істотного зростання реальних доходів для переважної більшості українців не буде», - зазначив він.

У 2020 році доходи населення були вищими, ніж роком ранішеДоходи та витрати населення України за областями дивіться на детальній інфографіці Слово і діло.

Новак нагадав, що за підсумками першого кварталу 2021 року економіка України продемонструвала досить невтішні показники.

«Зокрема, за перший квартал цього року у порівнянні з першим кварталом минулого року - падіння промисловості на 2%, аграрного сектору - на 5%, вантажообігу - на 6%, будівництва - на 13%. Все це галузі економіки, які дають більшу частину частки ВВП країни. Тобто реальна економіка падає, і розраховувати, що в реально падаючій економіці у нас будуть рости реальні доходи населення — це з економічної точки зору просто неможливо», – пояснив економіст.

Нагадаємо, згідно з чинним законодавством, громадяни України зобов'язані задекларувати та заплатити податки за дохід від здачі оренди нерухомості, незалежної професійної діяльності, а також у разі отримання дорогих подарунків або будь-яких інших матеріальних благ. На тих, хто не встиг це зробити - чекає штраф.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: