Зміцнення гривні: чого очікувати від національної валюти у 2022 році

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Яким буде курс гривні у 2022-му році – нині одне із актуальних питань, враховуючи процес ухвалення бюджету на наступний рік та з огляду на реалії року, що минає.

Саме 2021-й показав, що навіть за несприятливих обставин гривня може не просто зберегти позиції, а й суттєво зміцнитися, нехтуючи навіть усіма класичними сезонними чинниками. Адже у бюджеті на поточний рік курс гривні було закладено на рівні 29,1 грн/дол., і ще на початку року такі значення видавалися більш ніж реалістичними. Проте минав місяць за місяцем, і гривня з рівня 28,3 постійно укріплялася, досягши у листопаді позначки у 26,1 грн/дол.

Цьому процесу сприяли низка факторів, починаючи із високих експортних цін для українських виробників та постачальників, закінчуючи «подарунком» від МВФ, який в рамках допомоги державам у подоланні наслідків пандемії коронавірусу COVID-19 склав 2,7 мільярдів доларів.

Яким буде курс у наступному році, враховуючи те, що національна валюта нехтувала будь-якими прогнозами й постійно зміцнювалася?

Відкладена девальвація

Традиційно уряд закладає дещо «песимістичний» прогноз курсу нацвалюти у державному бюджеті на наступний рік. Наразі йдеться про середньорічний курс гривні щодо долара на рівні 28,6 – 28,7 гривні.

Гривня продовжує зростати через підвищений попит на неї – експертПозаторік такої тенденції в країні не було, а минулого року її вплив був незначним, особливо на звичайних громадян

Експерти вказують, що на ослаблення гривні тиснутимуть низка факторів, які зумовлять підвищений попит на валюту. Серед них є цілком технічний чинник – виконання державного бюджету. Адже у бюджетній декларації заклали, що наприкінці року гривня впаде до 28,60 грн/дол. Та й МВФ раніше прогнозував, що курс до кінця 2021 року буде залишатися в межах 27,98 гривні за долар – цей прогноз також включає і «сильну» нацвалюту, проте різниця у майже 2 гривні є досить відчутною.

Тож цілком ймовірно, що гривня вже з початку грудня поточного року почне поступово слабнути – спочатку до показника у 26,5 грн за долар, а потім – і до позначки у 27 гривень за долар.

Якщо Україну несподівано не спіткає чергова політична криза, а запасів газу та вугілля до кінця року вистачить, щоб не ставити під загрозу опалювальний сезон, то Новий рік наша держава, ймовірно, зустріне із більш-менш прогнозованим курсом національної валюти.

Чи можливе подальше зміцнення?

А от закупівля газу за високими цінами для опалення може спричинити підвищений попит на валюту, і тоді слід очікувати стрімкого зростання курсу вже у січні-лютому 2022 року.

У Раді НБУ пояснили, чому падає курс долараДанилишин зазначив, що від початку року сальдо валютних інтервенцій Національного банку перевищило 1,7 млрд доларів США.

Втім, як і торік, гривні допомагатимуть низка факторів, які діють на укріплення нацвалюти й не дадуть їй впасти до нових психологічних позначок.

Серед факторів на підтримку – високий рівень золотовалютних запасів, поступовий вихід економіки із піке через пандемію коронавірусу, зростання валютних надходжень від українських заробітчан. Не виключено, що в світі збережуться високі ціни на експортну продукцію з України, а навесні традиційно знизяться витрати на енергоносії.

Поки що найбільш турбулентним для гривні може стати період із середини січня по квітень 2022 року. Позитивних новин для гривні можуть додати відновлення кредитування від МВФ та надходження нових іноземних інвестицій.

Своєю чергою, і банки, і бізнес готуються до середньорічного курсу у 2022-му на рівні 29,7 грн/дол. Саме такий рівень буде враховуватися та закладатися процесах, пов’язаних із діловою активністю.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: