Підвищення мінімальної зарплати в Україні з'їсть інфляція – експерт

Читать на русском
Сильніше за все подорожчання вдарить по малозабезпечених верствах населення України. У цьому сегменті зарплата становить 40 відсотків доходів
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В Україні у грудні 2021 року мінімальна зарплата зросте до 6500 грн. А у 2022 році її повинні підвищити ще на 200 грн. Однак проблема в тому, що все це підвищення буде з'їдено інфляцією, яка в Україні також стрімко зростає. Тому навряд чи українці зможуть дозволити собі більше, ніж раніше.

Про це заявив економіст Олег Пендзін виданню «Вести».

Експерт вважає, що всупереч прогнозам Національного банку України, до кінця 2021 року інфляція зросте до 15%, а не до 11%.

30 років Незалежності: як змінювалася мінімальна та середня зарплатаМінімальна зарплата в Україні в 1996 році становила 6 гривень, а зараз – 6 тисяч гривень. Середня зарплата виросла зі 100 гривень у 1996-му до 12,3 тисячі.

«Ми побачимо, як ці 30% витрат виробників перекочують на полиці магазинів. Номінальна зарплата збільшилася на 19%, реальна — на 6%. Так, мінімальну зарплату збільшать, і ця сума ляже в товар, а ми це все оплатимо з власної кишені» - сказав він.

Пенздін впевнений, що сильніше за все подорожчання вдарить по малозабезпеченим верствам населення України. У цьому сегменті зарплата становить 40% доходів, інші 60% складають пенсії та соціальні виплати. Саме цій категорії населення доведеться виживати - вони не зможуть купувати на отримані гроші навіть те, що могли дозволити собі раніше. На це накладеться дефіцит якісних товарів, оскільки місцеві виробники будуть намагатися експортувати свою продукцію після чергового зростання цін.

Як змінювався рівень інфляції в Україні у 2010-2020 рокахІнфляція в Україні пришвидшилася. Як змінювався її рівень із 2010 до 2020 року – на інфографіці.

Видання також зазначає, що, згідно з даними Державної служби статистики, 41% витрат українців складають витрати на їжу. З урахуванням грудневого підвищення це буде 2665 грн. Житло, вода, електроенергія і паливо в структурі витрат займають 14,1% від заробітку, транспортні витрати - 8,6%, одяг і взуття - менш як 5%, відпочинок – 3,4% на місяць.

Нагадаємо, що за підсумками вересня 2021 року інфляція в Україні побила трирічний рекорд - у річному вимірі вона склала 11%. Вище вона була тільки в травні 2018 року, коли національна валюта в річному вимірі знецінилася на 11,7%.

У всьому світі споживачам варто готуватися до того, що харчові продукти та повсякденні товари сильно подорожчають. Зараз виробники змушені підіймати ціни, оскільки дорожчають енергія, упаковка, сировина, і зростають витрати на доставку.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: