В Україні хочуть провести референдум на тему землі і цін на газ

Читать на русском
ЦВК зареєструвала чотири  ініціативні групи з проведення всеукраїнського референдуму. До 6 березня 2022 року вони мають зібрати 3 млн підписів.
Слово і діло

Центральна виборча комісія отримала та опрацювала документи зборів громадян щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

«Комісія зареєструвала чотири ініціативні групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, які були утворені на відповідних зборах громадян у селі Мачухи (Полтавський р-н), у містах Решетилівка (Полтавський р-н), Пирятин (Лубенський р-н) та Глобине (Кременчуцький р-н)», – сказано у повідомленні пресслужби.

Закон про референдум: які питання можна виносити на розгляд, а які лишилися під забороноюЗа допомогою референдуму народ може скасовувати закони, але не має права втручатися в питання податків, амністії та бюджету.

Зареєстровані ініціативні групи планують організувати збір підписів виборців для винесення на всеукраїнський референдум таких питань:

  • Чи підтримуєте Ви продаж об’єктів стратегічної власності України?
  • Чи підтримуєте Ви можливість продажу земель (земельних ділянок) сільськогосподарського призначення в Україні?
  • Чи підтримуєте Ви легалізацію грального бізнесу?
  • Чи підтримуєте Ви пропозицію, щоб газ, який видобувається на території України, постачався громадянам України з метою використання у побутових потребах та державним і комунальним підприємствам, установам і організаціям за ціною, яка включає ціну його видобутку та надбавку до ціни видобутку не більше ніж 30%?

Як відомо, ЦВК встановила строк збору підписів виборців під ініціативою – з 7 грудня 2021 року до 6 березня 2022 року включно (90 днів).

Нагадаємо, Верховна рада ухвалила в другому читанні закон про народовладдя через всеукраїнський референдум.

«Слово і діло» поцікавилися у експертів, які питання можна виносити на розгляд, а які лишилися під забороною.

Також нардеп від СН заявила, що першим важливим питанням, яке в обов'язковому порядку має бути винесене на всеукраїнський референдум, є питання про ринок землі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: